Bota al contingut principal

Pañella diu que “va ser clau en l’episodi anomenat “batalla de Llevant”, que va contindre durant quasi un any l’atac a València de les tropes franquistes.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha proposat “a les Corts Valencianes instar la Conselleria d’Educació i Cultura a iniciar la catalogació i conservació de les restes arqueològiques del que va constituir durant la Guerra Civil l’anomenada “línia XYZ”, un sistema de defensa que recorria la part sud de les comarques de Castelló i que va aconseguir evitar durant quasi un any la caiguda de València en mans franquistes”.

Pañella ha comentat que “aquest sistema de fortificacions va ser bastit per les tropes republicanes per tal de contenir l’avanç franquista que, una vegada conquerits Vinaròs i Castelló, aspirava a continuar la seua ofensiva fins a València, capital llavors del govern republicà. I és clar que la caiguda d’aquesta hauria significat en la pràctica, l’estiu del 1938, la derrota de la República. Les fortificacions de la línia XYZ van des de la costa de Nules fins a Santa Cruz de Moya, a Cuenca. Ara, 75 anys després d’aquests fets, des de Compromís pensem que és important la conservació dels testimonis d’un període tant important de la nostra història”.

El diputat de Compromís ha emmarcat “la catalogació i conservació d’aquestes restes històriques dins del programa “Paisatges de Guerra” que impulsa el Consell d’Europa, i que va comptar amb el suport del Consell Valencià de Cultura. Per això pensem que és important dur endavant aquesta iniciativa, abans que el pas del temps i les actuacions humanes acaben fent desaparéixer per sempre unes restes que són i seran en el futur importants per a l’estudi de la història del poble valencià i que, com passa en altres parts d’Europa, podrien servir d’atracció d’una ruta turística, destinada a explicar als visitants justament que cal evitar que situacions semblants es tornen a repetir”.