Bota al contingut principal

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha explicat que “el 26 de juliol li vaig preguntar al conseller de Sanitat pel fet que el nombre de llits hospitalaris per habitant a les comarques de Castelló fora tan inferior a la xifra recomanada per l’OMS, concretament 1.426 contra prop de 5.000 que ens correspondria. I ara, quatre mesos després, el conseller de Sanitat es digna respondre’m, amb una resposta d’un cinisme digne de millor causa”.

El diputat de Compromís ha explicat que “el senyor Llombart mira de justificar-se al·legant que la xifra que dóna l’OMS és merament indicativa “ateses les enormes diferències socioeconòmiques que hi ha entre continents i països”. Una resposta meravellosa, es veu que ens ha de consolar el saber que tenim un nombre de llits per habitants superior al d’Haití o Burguina Faso. El que no ens explica és per què tenim una xifra molt inferior a la del conjunt dels “països del nostre entorn”, és  dir, de la Unió Europea, i per què figurem en els darrers llocs del llistat de llits per habitant de les diferents autonomies espanyoles”.

Pañella ha afegit que “després d’aquesta exhibició de relativisme sanitari, el conseller ens “informa” que “el nombre de llits ha deixat de ser un indicador de qualitat en els sistemes assistencials de les comunitats desenvolupades”. I, per mostrar tan curiosa teoria, que contradiu tots els estudis científics que s’hi fan, ens assegura que els “nous sistemes” preconitzen el ràpid retorn dels malats als seus domicilis “per evitar-los les molèsties derivades d’un ingrés”. Nosaltres pensàvem que això es feia per raons econòmiques, per estalviar-se els diners que comporten els ingressos, però no, ara hem “descobert” que les raons són mèdiques i “modernes”. Si això pot ser cert en una part menuda dels pacients, no és menys cert que utilitzar-ho com argument per amagar que no es creen nous centres hospitalaris o no s’amplien els ja existents, insistim, és un pur exercici de cinisme”.