Anar directament a les notícies

Compromís per Borriol obri la porta perquè les Juntes de Govern Local de les comarques de Castelló siguen públiques

Publicat el en Llibertat i Igualtat

Compromís per Borriol aconsegueix que es tornen al Ple les competències de contractació, decisions jurídiques i aprovació d’obres gràcies a una sentència del Constitucional sobre la publicitat dels òrgans de govern.

Compromís extrapolarà la mesura a tots els municipis de menys de 25.000 habitants, la majoria dels municipis de les comarques de Castelló.

Compromís per Borriol ha donat el primer pas a les comarques de Castelló per a trencar l’opacitat, l’hermetisme i l’arbitrarietat en les decisions de les juntes de govern dels municipis de les comarques del nord de menys de 25.000 habitants –la majoria-, en els quals, a pesar de prendre’s decisions que afecten els ciutadans, fins ara no podien accedir ni els grups de l’oposició.

El portaveu de Compromís per Borriol, Silverio Tena, ha aconseguit ara que l’equip de Govern de la localitat torne al Ple les competències que es van delegar a la Junta de Govern en virtut d’una sentència del Constitucional publicada en el BOE del 26 d’octubre del 2013. La sentència del tribunal considera que “les sessions de la Junta de Govern Local d’un municipi de règim comú (de menys de 250.000 habitants) han de ser públiques quan tracten d’assumptes delegats pel Ple”.

Esta sentència dóna la volta a l’opacitat informativa d’estos òrgans, que fins ara despatxaven a porta tancada els assumptes més importants relatius al Govern municipal. Per això, el portaveu de Compromís per Borriol va posar sobre la taula l’esmentada sentència durant el ple del 25 d’octubre, ja que PP i Veïns van imposar la seua majoria per a delegar nombroses competències del Ple a la Junta de Govern, on l’oposició no podia acudir.

Davant de l’exigència de Compromís i atés que la sentència obliga que les Juntes de Govern siguen públiques, des del PP i Veïns s’han vist obligats a tornar al Ple les dites competències. Així, el Ple de Borriol, gràcies a la proposta de Tena, tornarà a decidir sobre qüestions “essencials que afecten tots els ciutadans i a les arques municipals”, com l’exercici d’accions judicials en defensa de la corporació; la declaració de lesivitat dels actes de l’Ajuntament; la concertació d’operacions de crèdit i de Tresoreria; les contractacions i concessions de qualsevol classe; l’aprovació de projectes d’obres i servicis; l’adquisició de béns i drets, entre altres punts.

“Hem posat sobre la taula drets dels ciutadans perquè les decisions de l’equip de Govern siguen obertes i públiques i, a més, hem aconseguit que el ple torne a assumir competències que li van llevar, així tots els ciutadans i tota l’oposició podrà tindre veu en les decisions del consistori”, diu Tena.

“A partir d’ara, PP i Veïns hauran de donar la cara quan decidisquen algunes contractacions que no passaven per Ple, o accions judicials personals, de l’alcalde, amb diners públics… És un gran èxit per als ciutadans”, indica Tena.

COORDINACIÓ DES DE COMPROMÍS A LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ PER A TOTS ELS COL·LECTIUS

Tant és així, que nombrosos col·lectius de Compromís de municipis de menys de 25.000 habitants ja han pres nota dels èxits de Borriol i emularen la iniciativa de Tena.

“Des del grup de Compromís a la Diputació hem traslladat la decissió del Constitucional a tots els col·lectius perquè prenguen les mesures oportunes i milloren la transparència de les institucions, per a evitar així decisions opaques que en massa casos passen inadvertides per a la ciutadania”, diu el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu.