Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha assenyalat hui, en relació a la petició d’indult de l’exalcalde de Torrevella i exdiputat a Les Corts Pedro Hernández Mateo, que “s’ha de tindre poca vergonya per a demanar un indult quan un acaba de ser condemnat pels tribunals per un cas de corrupció”.

Oltra recorda que Compromís presentà fa uns mesos una proposició no de llei en Les Corts per a què es traslladara al Congrés dels Diputats la necessitat de reformar la llei que regula els indults per a excloure la possibilitat d’indultar a corruptes, esta proposició fou rebutjada en el Ple del parlament valencià del passat 10 d’abril per la majoria absoluta del PP.

Per a la diputada de Compromís “la llei de l’indult ha de ser una norma mitjançant la qual un govern, amb caràcter excepcional, quan s’ha comés una injustícia objectiva puga remeiar-la amb una figura de gràcia, però esta figura ha de ser emprada a la llum de l’estat de dret”.

Per tant l’indult ha de ser una resolució motivada en què s’excloguen els cassos de corrupció i de brutalitat policial, perquè en eixos casos l’executiu estaria indultant a gent que hi ha format part o ha donat suport al govern o, en el cas dels cossos de seguretat, són el braç armat de l’executiu.

L’indult ha de ser una figura excepcional i no pot ser la ferramenta dels polítics per a indultar a polítics, ni pot ser la ferramenta dels polítics per a indultar policies, perquè al final qui perd en credibilitat és l’estat de dret. Es crea la sensació en la ciutadania que els polítics són impunes i que poden fer qualsevol cosa perquè després arriba el govern de torn i després de varies sentències que declaren la culpabilitat per uns delictes tot queda en paper mullat perquè arriba un govern i als seus amics els indulta.

Segons Oltra, “és una vergonya que els diputats del PP hagen firmant la petició d’indult per a Hernández Mateo i ens preguntem si han firmat esta petició perquè saben que el mateix els pot passar a ells d’ací un temps quan els casos en què estan implicats es resolguen judicialment”.

“No té cap sentit que es demane l’indult per a una persona condemnada per corrupció, el que ha de fer és complir la pena. No hi ha en este cas cap raó per a què ni es demane ni es done l’indult”, ha conclòs la parlamentària de Compromís.