Bota al contingut principal

El diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce, va presentar una pregunta escrita al Consell després de saber de la nul·la activitat de les Juntes Rectores dels diversos parcs i paratges naturals del País Valencià. Ponce va preguntar si creu el Consell convenient o suficient que les Juntes Rectores dels Parc Naturals valencians es reunisquen una mitjana de sols un colp a l’any.

En una resposta anterior, sobre el número de reunions anuals de les Juntes es donà compte que en la majoria dels casos sols s’ha reunit aquest òrgan un colp a l’any, fins i tot en algun cas no s’han arribat a reunir.

Aquest òrgan consultiu de suport a la gestió del parc el conformen representants dels ajuntaments afectats per un espai protegit, dels propietaris, d’entitats socials, institucions o econòmics, ecologistes, grup vinculats a aquests espais, i té com a funcions informar del pressuposts, emetre informes de caràcter previ que tinguen a vore amb l’ordenació de l’espai protegit, propostes de millora de l’espai, emetre qualsevol tipus d’informe quan li siga sol·licitat, i proposar actuacions i iniciatives per la difusió i posada en valor i, proposar mesures per millorar-ne la gestió.

Aquestes juntes són, per tant, on participa la ciutadania (bé pels seus representats polítics, o per part dels propietaris o ONG), i es demostra que el seu paper s’ha deixat en el més pur testimoniatge, i se suma al desmantellament de tot el personal que hi ha treballava, també s’arriba a l’anul·lació de l’operativitat de les Juntes Rectores, les quals en molts casos s’ha mostrat molt crítiques amb la política de retallades del Consell.

Així, dels 24 parcs naturals valencians, durant 2013, sols 4 de les Juntes Rectores s’han reunit (Penyagolosa, Serra d’Espadà, Fondó i Columbretes).

En 2011, sols es van reunir un cop les juntes rectores de tots els parcs, excepte la de la Serra Calderona, Espadà, Font Roja, Montgó, o Columbretes, que ho van fer 2 cops, tres en el cas de l’Albufera, i no cap en el cas del Penyal d’Ifac.

En 2012, totes les juntes es van reunior sols un cop excepte 2 cops les de l’Albufera, o Serra Mariola, tres cops la de la Font Roja, i no cap la de les Llacunes de la Mata i Torrevella.

Per a Compromís aquestes respostes demostren la poca participació que es vol donar als òrgans col·legiats de suport a la gestió dels parcs naturals.

Ara, la Consellera es limita a evitar cap valoració, i diu que la periodicitat de les reunions de les Juntes depén de la normativa reguladora que aprova el Consell, de cada un dels espais naturals, però sense explicar si s’ha complit amb eixa periodicitat, i si la veu suficient.