Bota al contingut principal

La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, ve demanant explicacions pel desmantellament del patrimoni artístic del Reial Convent de les Caputxines de Castelló, on contínuament el Consell evita donar respostes completes ni prendre cap mesura per garantir el retorn a Castelló del conjunt artístic traslladat fora del nostre territori.

Mollà ve insistint a saber sobre les obres amb valor artístic que es van quedar en depòsit sols temporal al Bisbat de Sogorb-Castelló, i quines se’n van anar a Barbastre (Aragó), així com també es demanava explicació per saber què passaria si no es tornara a obrir el convent amb membres de l’ordre de les caputxines, i també, el motiu pel qual ascendeix a 3000 euros el lloguer mensual de les obres del taller de Zurbarán.

Mollà va preguntar per escrit al Consell sobre les fitxes de l’inventari, que segons la resposta donada s’haurien finalitzat ara i no fa un any quan se’n van anar les obres, o conèixer quines garanties es té de que les obres artístiques ja dipositades en Barbastre però que podrien ser enteses com patrimoni cultural valencià queden reflectides en eixes fitxes, així com que s’explique quines garanties es té del possible retorn de les obres d’art al territori valencià.

Igualment, la diputada demanava saber què passaria en el cas de no tornar-se a ocupar el monestir per part de caputxines, què passarà tant en les obres en dipòsit a terres castellonenques com en les que estan a Barbastre.

La Consellera d’Educació i Cultura, Maria José Català, no respon a cap de les preguntes formulades, i sols diu que les fitxes per fi estan omplides, “el patrimoni cultural degudament protegit”, sense especificar res més. I finalitza dient que les obres depositades en el covent de Barbastre romandran en eixe lloc fins que s’alce el dipòsit pel Bisbat de Sogorb-Castelló.

Compromís ve denunciant que amb el desmantellament del convent no es va tindre cap control per part de l’administració per evitar el trasllat fora del territori valencià de patrimoni històric artístic que podria ser entés com a patrimoni cultural del poble valencià, ja que, a banda dels quadres del taller de Zurbarán pels quals es paga un lloguer mensual de 3000 euros per tindre’ls a l’espai d’art, mai no s’ha donat compte de què s’ha endut l’ordre des de Castelló fins Barbastre; i pot tractar-se de patrimoni cultural valencià de considerable valor.