Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, també critica que es condemne els habitants de les comarques de la Ribera a no tenir una concessió d’aigua de boca mentre el riu se sobreexplota en altres llocs.

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha denunciat en una comissió parlamentària la discriminació que pateixen els habitants de les comarques de les Ribera i que, amb el Pla Hidrològic del Xúquer que proposa el govern, es perpetuarà.

Joan Baldoví ha denunciat que amb el nou pla, “seguirem igual, perquè no tenim concessió d’aigua de boca, no s’avança en la solució definitiva de la regeneració dels aqüífers contaminats i el proveïment dels nostres pobles queda lligat a l’intercanvi amb els regants, a pagar”.

El parlamentari de Compromís ha denunciat que el pla, “no inclou mesures necessàries, com acabar amb la sobreexplotació que es fan en alguns territoris del riu i, al contrari, es consolida el repartiment de l’aigua de 1998, que està per sobre dels recursos existents i, a més, se situa fora de la Directiva Marque de l’Aigua, no avança per a aconseguir un bon estat ecològic no solament del riu, sinó també dels aqüífers i també de les zones humides que es nodreixen del Xúquer. Tampoc, i com és previsible en la política d’improvisació del PP, no es promou un ús sostenible de l’aigua a llarg termini”.

Baldoví també ha denunciat que el PHJ, “obri la porta a nous transvasaments sense definir, sense obrir a la participació i sense transparència, sacrificant els cabals ecològics i posant en greu perill la recuperació de l’albufera, que necessita un mínim anual de 250 hectòmetres cúbics i es queda amb 167. El que queda clar és que el govern de Rajoy consagra la sobreexplotació de la ‘Manchuela Oriental’, autoritza noves extraccions per sobre de la capacitat de renovació del riu i condemna el nostre Xúquer a una situació totalment insostenible”.

Per tot açò, el parlamentari de Compromís ha assenyalat que amb el pla, “es tenen en compte les pressions territorials de certes zones en detriment dels valencians, amb l’agreujant que es preval l’ús privatiu i econòmic del riu, en detriment dels usos comuns i de la recuperació ambiental. Per tot açò, entenem que és necessari un canvi substancial de l’esborrany i que aqueixa revisió contemple el compliment de la Directiva Marque de l’Aigua”.