Bota al contingut principal

Mónica Oltra: “El govern valencià no promociona el número equivalent que estalviaria pagar la telefonada als ciutadans amb tarifes plantes contractades”.

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra va demanar saber, per mitjà d’un pregunta parlamentària, quina és la modalitat de cost de les cridades al telèfon d’informació autonòmica 012 per a la nostra comunitat, i per quin motiu no s’ha optar per l’opció de la gratuïtat.

Oltra també inquirí al Consell per quin motiu no s’especifica amb la suficient claredat que el 96386600 és l’equivalent al 012, que pot eixir completament gratuït als usuaris amb tarifa plana mentre el 012 sempre suposa un cost a l’usuari, siga quina siga la tarifa contractada amb la companyia telefònica.

Tal com va exposar la diputada autonòmica en la seua pregunta parlamentària adreçada al Consell, la Resolució de 21 de novembre de 2012, de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions que atribueix el número 012 d’informació de les administracions autonòmiques permet diverses opcions de preus per la cridada a aquest servei, una de les opcions és la gratuïtat del servici.

Compromís denuncia que en la web del PROP-012 de la Generalitat Valenciana, no s’especifica el preu real i final del cost de les telefonades a este servei. Igualment, en el cas de persones que tinguen tarifes planes per cridades gratuïtes a fixes, es podrien acollir a un número que els eixiria totalment gratuït com és el 96386600, que el remetria al mateix punt d’informació telefònica, amb la diferència que el 012 els suposaria un cost per ser un número especial i per tant no subjecte a tarifa plana, i l’altre no. Compromís critica que la promoció que des del Consell és fa del número 96386600, és nul·la, més enllà d’una referència en la web de la Generalitat.

En eixe cas, per exemple, les cridades des d’altres comunitats autònomes al servei d’informació de la Generalitat, en el cas de ciutadans que gaudisquen de tarifes planes, els eixiria completament gratuït, perquè han de remetre’s obligatòriament al 96386600, mentre que a ciutadans de la nostra comunitat autònoma, pensant que el 012 és gratuït, sempre els eixirà a pagar.

Segons la resposta donada ara a Compromís pel Conseller d’Hisenda i Administració Pública, des del naixement d’este servei telefònic l’any 1996, es va optar per un preu fix per a les telefonades entenent que el 012 no és un servei de primera necessitat que justificaria la gratuïtat per la ciutadà com si ho és el telèfon d’emergències 112. Així es va optar, entre les quatre opcions possibles, per la C, que és la que imposa el preu de trucada ordinària fix-fix o mòbil-fix en el territori nacional.