Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha mostrat hui el seu rebuig a la decisió del Consell de traslladar la pionera Unitat de desintoxicació de les instal·lacions de l’Hospital Psiquiàtric de Bétera a la vuitena planta de l’Hospital Arnau de Vilanova. Una decisió, que com ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “manca del suport dels professionals del centre que adverteixen de la consegüent pèrdua de qualitat del servei que es produirà amb el trasllat”.

En eixe sentit, Compromís ha presentat en les Corts una Proposició No de Llei en què insta el Consell a deixar la Unitat de desintoxicació en la seua actual ubicació, abordant la seua remodelació i el manteniment adequat de totes les instal·lacions i accessos.

Segons denuncia Oltra, “si es produeix el trasllat els malalts van a passar de ser tractats en un ambient de reinserció social, amb activitats destinades a tal fi en els llocs que el centre actual té habilitats a aquest efecte, a trobar-se tancats en la vuitena planta d’un hospital”.

D’igual manera, la reubicació suposa reduir el nombre de pacients a atendre que passarà de 21 a 12 llits, malgrat existir una llarga llista d’espera de cinc mesos. I, així mateix, suposarà una reducció del nombre de professionals que atenen les persones malaltes, amb la consegüent minva en la qualitat del servei. Pel que sembla, es pretén compartir el personal de la unitat de psiquiatria amb la de desintoxicació i en diumenges i festius comptaran amb una sola infermera per a les dues unitats d’hospitalització.

Per a Oltra, “resulta evident que la decisió adoptada suposa la pràctica desaparició d’un servei pioner que es presta des de 1980 i que ha comptat amb la labor d’excel·lents professionals”.

Des de Compromís, es recorda que l’Hospital Dr. Moliner era la destinació prevista inicialment per a aquesta unitat i a aquest efecte se li adjudicà a aquest centre hospitalari una partida dels Fons de Compensació Interterritorial que en el 2009 ascendia a 1.000.009,98 euros. La decisió implicava que en aquest Hospital tindrien una planta d’hospitalització i una altra per a tallers, menjador comú, sala d’estar, etc, a més de biblioteca i un entorn similar al de la Unitat de desintoxicació de l’Hospital Psiquiàtric de Bétera per a realitzar eixides a l’exterior, cosa que no es complirà amb el trasllat a l’Arnau de Vilanova.

En la seua proposició Compromís reclama al Consell que deixe la Unitat de desintoxicació en la seua actual ubicació, a la vegada que, subsidiàriament, s’habilite la cinquena planta de l’Hospital Dr. Moliner per a prestar el servei, tal com va ser planificat i pressupostat. Així mateix, Compromís exigeix que es dote aquesta unitat de desintoxicació del personal que es requereix, consensuant les decisions amb l’equip de persones que hi treballen i amb els seus representants sindicals.