Anar directament a les notícies

Compromís exigeix mantindre el termini d’adaptació dels tallers pirotècnics a les noves regles

Publicat el en Economia i Ocupació

Compromís ha registrat en el Congrés, per al seu debat en la Comissió d’Indústria, una Proposicions No de Llei per exigir al Govern de Rajoy que no reduïsca el termini d’adaptació de les empreses pirotècniques al nou reglament del sector, alertant que fer-ho provocarà tancaments i acomiadaments.

El reglament obliga al fet que els productes destinats a venda compten amb el certificat CE, per a això és necessari sotmetre’ls a exàmens de qualitat i seguretat. Açò obliga a canvis en la grandària dels recintes de fabricació, en la seua seguretat, en els accessos i en la protecció electrònica.

A més, si les empreses volen poder fabricar articles de pirotècnia per a ús propi, han d’aconseguir prèviament una autorització que indique clarament els tipus de famílies autoritzades a fabricar-ne i en el qual hauran d’estar incloses les de fabricació sense marca CE per a ús propi, fet que també obliga a l’adaptació dels tallers de fabricació.

El reglament donava de termini fins a 2020 per a aquesta adaptació, pel que avançar la data en un moment delicat per al sector, amb una caiguda del 50% en el volum de negoci comportarà “el tancament de moltes xicotetes empreses i, amb açò, la pèrdua de llocs de treball”.

L’avançament de la data límit d’adaptació ha causat molta sorpresa en el sector, les empreses del qual ja estan escometent el procés d’adaptació, que es podria veure truncat per un menor termini en un context financer difícil.

La baixada de pressupostos en la contractació, el retard de pagament de les administracions públiques contractants i altres factors fan que ara no siga el moment per a fer aquesta adaptació al reglament, s’insisteix des de Compromís, que també alerta que aquesta mesura d’Indústria suposarà “el tancament de molts tallers, provocarà un nombre important de nous aturats i posarà en perill moltes tradicions valencianes i mediterrànies que no s’entenen sense l’ús de la pólvora”.

Per açò, demana al Ministeri que paralitze l’ordre que altera els terminis d’adaptació a la nova reglamentació i que òbriga una “ronda de contactes” amb el sector per a “rebre el seu assessorament i elaborar un calendari per a l’adaptació dels tallers, amb la finalitat d’evitar que aquest procés perjudique a un sector tradicional i als llocs de treball que sustenta”.