Bota al contingut principal

El diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce, denunciava en octubre passat, per mitjà d’una pregunta parlamentària, la falta d’implicació del Consell amb els riscos del projecte Castor, des del principi de la seua tramitació.

Segons exposava el diputat, “en 2008 ja denunciaven sense tindre cap resposta positiva, la manca de mesures de prevenció en la gestió de residus del projecte «Castor» d’emmagatzematge de gas natural en el municipi de Vinaròs, una activitat qualificada per la pròpia empresa ESCAL UGS com a «potencialment contaminant», amb afirmacions com que «un vessament accidental de residus o productes químics podria arribar a afectar a la qualitat del sòl o l’aigua subterrània»”.

Des de Compromís es va incidir que en aquell moment el projecte no aportava cap política de prevenció d’accidents greus relacionats amb els residus, ni sistema de gestió de la seguretat ni un Pla d’Emergència. Per això, arran de l’alarma social creada a finals d’any passat per l’activitat sísmica, Ponce va preguntar si pensava ara revisar el Consell la falta d’aquests plans de seguretat, que podrien afectar àmbits com ara ports, pesca o turisme, en els quals té competència la Generalitat.

De nou, el Consell, en boca del Conseller de Governació, tira pilotes fora i diu que a aquesta Conselleria, en el seu dia, no se li va demanar cap informe per entendre que no intervenien substàncies perilloses, i sols en 2013, en març, sis anys després, la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Foment va aprovar el Pla Interior de Contingències per contaminació marina accidental del Castor.

Per tant, de nou es demostra com, a pesar de les competències autonòmiques en matèries diverses com ara pesca, turisme, medi ambient, urbanisme, cultura, etc., no es va fer en el seu dia cap pressió ni al·legació, ni oposició amb substància al projecte sobre el qual ara tot són ensurts i preocupació social; de nou, l’excusa de no tindre competències per explicar que no es va fer res en el seu dia. Mentre, per exemple, l’administració catalana actuava, la valenciana ni al·legava ni feia pressió contra el projecte.