Bota al contingut principal

El diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce, va preguntar en desembre passat per posicionament del Consell de la Generalitat sobre el projecte de construcció d’una presa, ja en territori aragonès, però que afectaria al riu Bergantes, que naix i recorre la comarca dels Ports. Ponce va demanar saber si s’havia fet o es pensava fer cap acció des del Consell al respecte dins de les seues competències.

La resposta que dóna el número dos del Consell, Jose Ciscar es limita a dir que el projecte, com ja se sabia, és competència de l’administració de l’Estat, i sols diu que es van presentar al·legacions a “l’esquema de temes importants del Pla”, on la Generalitat hauria fet constar les seues observacions en atenció a l’impacte ambiental de l’obra prevista”, però evita explicar en què van consistir eixes al·legacions i el seu contingut.

Des de Compromís, s’ha vingut criticant la falta d’acció del govern valencià en un projecte que afectarà greument al riu valencià que nodreix l’Ebre i que ha servit sempre d’excusa electoralista per reclamar el transvasament d’aigua d’aquest gran riu; ara, per contra, el interés pel futur del riu dels Ports desapareix, i el Consell no ha fet cap acció destacable, no ha explicat mai quin és el seu posicionament, a pesar que el projecte d’embassament pot alterar els valors ambientals, paisatgístics i socials del riu; per un projecte en teoria ideat per previndre les avingudes d’un riu que no en té.

Compromís demanarà ara còpia d’aquestes al·legacions no facilitades, per analitzar fins quin punt el Consell ha fet omissió de responsabilitats. “Ací es demostra com al PP no li importava el més mínim el Bergantes quan el gastava com a excusa del transvasament de l’Ebre: hi ha un projecte que li faran un dany irreparable i no s’han posicionat com pertocaria”.