Anar directament a les notícies

Compromís torna a presentar una proposició de llei per a frenar els abusos de les hipoteques

Publicat el en Sanitat i Benestar

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició de llei perquè les Corts Valencianes insten al Congrés dels Diputats a actualitzar la legislació estatal en matèria d’hipoteques. Esta proposició de llei ja fou registrada per Compromís a principis d’any però no es va poder debatre al parlament valencià abans que acabara la passada legislatura.

 La proposició de llei, que està signada pel síndic i la portaveu adjunta de Compromís, Enric Morera i Mónica Oltra, té com a objectiu defensar els interessos dels ciutadans i ciutadanes que viuen moments crítics pel sobre endeutament i d’esta manera s’estableix que tornar la vivenda per no poder pagar la hipoteca siga motiu suficient de pagament i que, per tant, es cancel·len totes les comissions i deutes pendents amb l’entitat bancària.

 Per a l’elaboració d’esta proposta la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, va mantindre una reunió amb el responsable d’ADICAE-CV, Daniel Araque, qui va assegurar que la proposició de llei de Compromís comparteix la filosofia que defensa l’entitat que agrupa als usuaris i afectats per bancs i caixes d’estalvi.

 El síndic de Compromís, Enric Morera, considera que cal donar un pas endavant amb la legislació i per això, des de la tercera força política en les Corts Valencianes, “llancem una proposta que és molt seriosa i que té com a únic objectiu defensar els interessos de les ciutadanes i els ciutadans”. Morera ha recordat que la legislació espanyola en matèria hipotecària està “desfasada amb la d’altres països i cal que ens actualitzem i que alliberem als ciutadans d’una esclavitud que no pot ser legal perquè no és ni moral ni justa”.

 Com s’explica en la proposició de llei, “l’estancament dels salaris, el vertiginós augment del preu dels habitatges, el minso mercat de lloguer, uns tipus d’interés molt baixos, una normativa legal molt laxa en tant a les responsabilitats de bancs i caixes davant les condicions ofertes per a crèdits i hipoteques, com també una deficient supervisió de tot este sistema per part del Banc d’Espanya, ha obligat a milers de famílies a hipotecar-se per un període de 40 anys i ara, amb la greu crisi que patim, moltes llars no poden fer front als pagaments de les hipoteques i això ha esdevingut en un motor que genera una important exclusió social a diari”.

 Des de Compromís consideren “abusiu que, a més de perdre el pis, es tinga que continuar pagant al banc, és un fet que no passa en altres països i per això cal una reforma urgent de la legislació, com cal també un sistema de taxació públic i molt controlat per evitar les barbaritats que s’han fet i que han donat peu a una especulació que ara ens ha portat a una crisi econòmica i social molt greu”, segons Morera.

 El portaveu de Compromís espera que esta proposició de llei, “siga tractada amb rapidesa i acceptada per la resta de grups parlamentaris perquè està en joc el futur de moltíssimes famílies”. Si la proposta prospera al parlament valencià, segons l’article 170 del reglament de Les Corts, la llei passaria al Congrés dels Diputats, on es debatria novament.