Bota al contingut principal

El coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ha anunciat que des del Grup Parlamentari Compromís es presentaran una sèrie de preguntes escrites al Consell en les quals es demana explicacions després d’anunciar-se que serà el grup canadenc SNC Lavalin Aeroports els qui explotarà l’aeroport de Castelló, segons l’oferta feta, durant 20 anys a canvi de 24,5 milions, compensant a la Generalitat en el moment en què se superen els 1,2 milions de passatgers.

Segons les condicions del contracte, sembla que Lavalin tindrà cinc mesos i mig des de la signatura del contracte, per a posar en funcionament l’aeroport. Compromís ha volgut saber què va determinar que el Consell optara que aquesta empresa, en lloc de per l’altra opció o per a deixar desert el concurs, quan es preveu que se signe el contracte, i quines garanties hi ha que en 5 mesos i mig des de la signatura d’aquest contracte, estiguen solucionats i finalitzats tots els tràmits, permisos i autoritzacions necessàries, i si en cas de complir-se aquests terminis, quines repercussions contractuals o d’indemnitzacions hi hauria.

Igualment, s’ha recordat com aquesta empresa ha tingut greus problemes amb la justícia, com ha estat la inculpació en frau fiscal a diversos dirigents de l’empresa. Altres notícies de la premsa internacional apunten que SNC Lavalin ha estat acusada de pagar milions de dòlars en suborns a la família de Muamar al Gadafi mentre estava en el poder a Líbia. Després de la caiguda de Gadafi, emprats de la companyia van estar implicats en els intents de traslladar de forma clandestina a Mèxic a un dels seus fills, Saadi.

També s’ha sabut que com el Banc Mundial prohibia les activitats a una de les seues filials i més de 100 empreses associades durant 10 anys per “mala praxi” en relació amb el projecte d’un pont a Bangladesh.

La mala praxi incloïa “una conspiració per a pagar suborns i falsedat en les declaracions” en licitar per contractes del Banc Mundial, amb el qual van infringir les directrius de contractació de la institució, segons la declaració de corrupció en 10 països d’Àfrica i Àsia, i 2012, va ser acusada de fer pagaments indeguts a agents estrangers per un valor de 56 milions de dòlars.

Altres notícies acorden de directius de l’empresa acusats de frau en el cas d’un pagament de 22,5 milions de dòlars relatius a un projecte de construcció d’un hospital a Mont-real. L’ex vicepresident de SNC-Lavalin, Riadh Ben Aissa, ha estat detingut en una presó de Suïssa des de fa més acusat de frau a Canadà, amb càrrecs de corrupció, frau i llavat de diners a Àfrica del nord.

Per tot açò des de Compromís s’ha volgut saber, “després de vist l’historial presumptament delictiu d’aquesta empresa, de quines garanties s’ha dotat la Generalitat per a evitar cap esglai amb aquesta companyia, i que s’explique si les limitacions del Banc Mundial a actuar aquesta empresa durant anys en països d’Àfrica i Àsia té alguna transportación possible a Europa”.