Bota al contingut principal

El diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce, ha presentat 21 preguntes escrites al Consell perquè expliquen els motius pels quals han reduït la protecció mediambiental de Parc Natural de la Serra d’Espadà, i concretament si aquesta mesura guarda alguna relació la desprotecció de les 70.000 ha. amb projectes com el camp de tir d’Higueras.

Segons ha exposat Ponce, la Conselleria de Medi Ambient està ultimant un pla per rebaixar la protecció del Parc Natural de la Serra d’Espadà a fi d’obrir la possibilitat de nous negocis, una mesura que implicaria llevar el blindatge ecològic a unes 70.000 ha. de les 102.000 protegides en el PORN (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals). Aquesta mesura s’empararia en les modificacions aprovades dins de la llei 5/2013, de 23 de desembre de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat. La normativa contempla la modificació d’altres lleis ambientals com la Llei de Residus, la Llei de Caça o la Llei 11/94 d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana. Aquesta última pot reduir la protecció de l’àmbit del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals del paratge o eliminar les zones d’amortiment d’impactes i les zones d’influència socioeconòmica dels parcs, deixant sense protecció milers d’hectàrees

Ponce ha volgut saber en quina situació mediambiental queden els municipis situats dins dels límits del parc, com Azuébar, Chóvar, Aín, Alcúdia de Veo, Almedíjar, Algímia de Almonacid, Alfondeguilla, Artana, Ayódar, Eslida, Fuentes de Ayódar, Higueras, Matet, Pavías, Suera, Tales, Torralba del Pinar, Vall d’Almonacid i Villamalur i si s’ha parlat amb aquests municipis per informar-los.

Des de Compromís s’ha defensat que la delimitació i catalogació de certes zones com protegides pel seu valor natural hauria de suposar sempre una font de riquesa pel als municipis, i no un impediment, però sempre que les activitats que es desenvolupen siguen respectuoses i sensates amb el valor protegit; ara, les pretensions del Consell es preveuen justament en sentit contrari.