Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una sèrie de preguntes, sol·licituds de documentació i de compareixences en Les Corts per a demanar explicacions i responsabilitats polítiques per la gestió que ha portat a què la CAM haja sigut intervinguda pel Banc d’Espanya.

 En eixe sentit la diputada Mireia Mollà ha registrat una petició de compareixença dels actuals administradors de la CAM nomenats pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), José Antonio Iturriaga, Tomás González Peña i Benicio Herranz Hermosa per a què expliquen quina és la situació de la CAM i les solucions que es poden adoptar.

 Per a Mollà “estos administradors que han entrat a dirigir la CAM després de la intervenció del Banc d’Espanya poden aportar valuosa informació sobre com es troba l’entitat bancària, com s’ha arribat a esta situació i quina eixida pot tindre després de la nefasta gestió que han dut a terme els anteriors directius de la CAM”.

 Així mateix la portaveu adjunta Mónica Oltra ha presentat preguntes, peticions de documentació i de compareixença del Consell per a què s’esclarisquen les raons per les quals el govern valencià va aprovar crèdits blans, de fins i tot interès zero, a consellers de la CAM quan el tipis mitjà del mercat estava al 4.

 Per a Oltra “s’han de depurar responsabilitats polítiques perquè és un escàndol eixe tracte de favor als consellers de la CAM que ha necessitat de la complicitat del govern del PP per accedir a crèdits en unes condicions inimaginables per a la resta dels ciutadans”.

 Per la seua banda el síndic de Compromís, Enric Morera, ha reclamat a Alberto Fabra i als conseller Vela que facen gestions urgents davant el Banc d’Espanya i en el Consell de política Fiscal i Fiancera, que es reuneix hui a Madrid, per a què es facen efectius els 3.400 milions d’euros de deute que té l’Estat amb el poble valencià que podrien ajudar a convertir la CAM en un banc públic valencià.

“Des de Compromís –ha assenyalat Morera- som conscients que la situació de la CAM és molt dolenta i l’eixida que es contempla actualment és la seua venda, sencera o a trossos, a algun grup bancari. Però el que nosaltres proposem no és inviable”.

 Per a Morera “una altra alternativa que es pot tindre en compte és tornar als orígens de la CAM, i convertir una part d’esta entitat, aquella més vinculada al País Valencià, en una cooperativa de crèdit o banc, participat per treballadors i clients, per a fer sols banca minorista al servei dels particulars i empreses productives del país, incloent una vesant de banca ètica”.

Esta alternativa podria plantejar-la al Banc d’Espanya, sempre que comptara amb el suport de treballadors i clients i el recolzament de la Generalitat Valenciana mitjançant l’Institut Valencià de Finances.