Anar directament a les notícies

Compromís proposa una comissió d’experts per auditar els comptes de l’Ajuntament d’Alacant

Publicat el en Economia i Ocupació

Compromís per Alacant ha presentat aquest dimarts en el Registre de l’Ajuntament una moció al ple d’aquest mes per a la creació d’una Comissió d’Experts alacantina que emeta un dictamen sobre el deute local així com el finançament local i que aporte solucions per a revertir la situació d’intervenció del consistori per part del Ministeri d’Hisenda.

Per a la coalició, aquesta Comissió d’Experts hauria de sorgir del Consell de la ciutat, la creació de la qual preveu la Llei de Grans Ciutats, però que “el govern del PP no ha tingut la voluntat política d’engegar-ho”, ha denunciat en roda de premsa Ignasi Bellido, secretari local de Compromís per Alacant.

Segons el parer de Compromís, el dictamen del Consell d’Experts, en el qual estaria la Universitat d’Alacant, ha de donar “la diagnosi de com estan les finances municipals i després elaborar una sèrie de propostes en relació al deute municipal” i “quin és el deute que tenen la resta d’administracions públiques amb l’Ajuntament d’Alacant”. Bellido ha concretat que es tractaria d’un “dictamen per a passar d’un Ajuntament insolvent a un que puga governar i gestionar la ciutat”.

Per la seua banda, la diputada autonòmica Mireia Mollà ha apuntat en aqueix sentit que “ens preocupa la pèrdua d’autogovern, no solament a nivell autonòmic” i “la prova més evident és l’Ajuntament d’Alacant” està “intervingut” i en “un caos econòmic preocupant”.

Una situació, segons el parer de Mollà, davant la qual el PP “ens estan sotmetent a una deixadesa” que impedeix “revertir” la situació i que passaria “per un canvi en el finançament autonòmic” que està sent reclamat per “qualsevol membre destacat de la nostra societat”.

Però, a més, Mollà ha posat l’accent en el finançament de les administracions locals, “que no és que siguen de segona categoria és que directament està oblidades pel Govern de Rajoy”.

En aqueix sentit, la diputada per Alacant ha assenyalat que “les emergències econòmiques de les corporacions locals tenen a veure amb el fet que no se’ls està dotant dels recursos econòmics suficients per a pal·liar les situacions en les arques públiques”.

 • suma i resta

  Doncs a mí em sembla que la única possibilitat de revertir el malbaratament de fons públics és amb la participació ciutadana,-si hi ha algún expert entre els ciutadans molt bé i si no també- fer els comptes és fàcil i aoxò és una Auditoria Ciutadana del Deute. És més necessari disposar de juristes per analitzar molts contractes que podren ser frau, i fins i tot moltes lleis injustes

 • Des de baix

  Estic d'acord amb el comentari anterior. Si volem assegurar la transparència, l'auditoria ha de ser ciutadana. Si volem canviar com funcionen les coses, haurem de canviar les formes de fer, no? No deixar-ho sempre tot als "experts". Les coses s'han de començar a fer des de baix.

 • Doctor Nut

  Celebro que Compromis proponga auditar las cuentas del Ayuntamiento de Alicante, pero no me queda claro que posicionamiento tiene el grupo respecto a la deuda que pueda resultar ilegitima.
  Personalmente pienso que la solución no debe venir de los “expertos”, pues la decisión tiene que ser política y no técnica, no es lo mismo afrontar el repudio de la deuda que una solicitar una refinanciación para facilitar el pago de la misma.

 • nano

  Si queremos transparencia, participación y un verdadero autogobierno la auditoria de las cuentas del ayuntamiento de alicante, algo cada día más necesaria, debería contar con la plena participación de la ciudadanía y no quedar en manos de "expertos". Como bien dice Doctor Nut es una decisión política y no técnica ( los técnicos que fueran necesarios estarían para ayudar y no para tomar decisiones) por lo que la decisión debería ser tomada por el pueblo de Alacant. Es el momento de iniciar una auditoria ciudadana de la deuda.