Bota al contingut principal

Enric Morera, Síndic del grup parlamentari Compromís, ha lamentat les declaracions del President de la Generalitat Alberto Fabra en què es replanteja les competències autonòmiques per a exigir més diners al govern central.

 

Estes declaracions, segons el portaveu de Compromís, s’insereixen en l’estratègia del Partit Popular d’atac a les autonomies i re centralització de l’Estat, a què s’ha sumat imprudentment el President de la Generalitat Valenciana. “Amb estos posicionaments Fabra està actuant més com a President del PPCV que com a President de la Generalitat. Si segueix per este camí -apunta Morera- pot esdevindre el primer President de la Generalitat anti-autonòmic de la nostra història”.

 

Per a Morera “el President de la Generalitat en compte de realitzar estes desencertades declaracions el que ha de fer és reclamar al govern central un tracte fiscal més just amb el poble valencià per a poder fer front a les nostres competències. Les penalitats que passa la Generalitat Valenciana són  fruit en gran mesura dels injustos sistemes de finançament autonòmic que hem patit, el del PP entre els anys 2002-08 i l’actual del PSOE, que sempre han marginat econòmicament la nostra autonomia”.

 

“No té cap sentit -apunta el Sindic de Compromís- que altres comunitats autònomes amb millor nivell de renda tinguen un finançament  de mitjana uns 300 euros més per habitant que nosaltres. Este model penalitza el poble valencià i vulnera el principi d’igualtat consagrat a la Constitució. Amb un sistema més equitatiu el Govern de la Generalitat Valenciana comptaria amb una mitjana de 1.500 milions d’euros anuals més, i es podrien atendre correctament les nostres competències i pagar els proveïdors”.

 

Segons Morera “eixe no és l’únic problema que tenim, ja que malauradament els valencians hem patit uns governs del PP a la Generalitat que malbaraten els nostres recursos, que balafien els diners públics apostant per una economia recreativa totalment improductiva i que són incapaços de reclamar un nou model de finançament com ve exigint Compromís des de fa anys”.

 

“En compte d’insinuar que es desmunte l’Estat de les Autonomies, com marca l’argumentari del PP, Fabra hauria de reclamar una Pacte Fiscal amb l’Estat que supere la greu discriminació que pateix el poble valencià”.