Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha fet una radiografia de la situació de la societat, la que no ha estat retratada per Mariano Rajoy en el Debat de Política General. En aquest sentit, Baldoví ha comparat al president del govern amb un conegut personatge d’una sèrie de dibuixos animats que vivia “en un país multicolor, però de debò, mentre vostè recitava en el seu discurs, els treballadors de Coca-cola estaven manifestant-se en la porta contra l’ERE de la seua empresa i en un tuit, l’escriptor Benjamín Prado denunciava que la seua mare estava ingressa en l’Hospital Puerta de Hierro, amb un abric de la seua germana sota el cap perquè en el centre no hi ha coixins”.

Amb aquests arguments, el diputat de Compromís ha acusat al president del govern que viu en un país multicolor, “el seu, però existeix un altre de debò, aquest que Rajoy va ignorar deliberadament en el seu discurs”. Baldoví, en la seua intervenció, ha dit que el cap de l’executiu central va intentar aclaparar amb xifres, amb números, “però eixos números passen de llarg de les persones, les ignoren, més encara, les castiguen implacablement. Són números que per a Compromís són inhòspits, hostils amb els treballadors, amb els joves, amb els aturats, amb els pensionistes, amb la gent normal i corrent”.

El parlamentari de la coalició valencianista, progressista i ecologista també ha bromejat de l’etiqueta utilitzada pel PP en les xarxes socials ahir, #EspañaAvanza, i ha assegurat que l’estat avança, “però fermament cap a la desigualtat. Amb la seua reforma laboral, hi ha quasi 200.000 ocupacions menys en 2013, la taxa d’atur es manté en el 26% i creix l’ocupació temporal i precària. Hi ha menys ocupació i de menys qualitat i açò vostè ho calla”.

En la seua curta intervenció, a causa que el temps s’ha de repartir entre les set formacions del Grup Mixt, Baldoví ha recriminat la realitat amb dades objectives. “Segueix pujant el deute, els bancs rescatats segueixen obtenint beneficis però no hi ha crèdit per a les famílies ni per a les PIME. Pugen les exportacions i creix el turisme, però és que exportem joves que fan turisme en les estones lliures que els deixen les seues ocupacions en l’estranger en hotels, bars o com au-pair. Hi ha un número que el senyor Rajoy va oblidar, per açò, des de Compromís li’l recordem: Rajoy va dedicar zero segons per a parlar de sanitat, de repagaments, de dependència, de desigualtat, desnonaments, dació en pagament, pobresa, a la llei de l’avortament… Zero segons als problemes reals de la gent”.

La marginació del poble valencià

En clau valenciana, el diputat de Compromís ha lamentat el silenci dels parlamentaris valencians del PP, “que quan arriben a Madrid es tornen muts i obedients i s’obliden d’on vénen. La nostra terra és pobra, estem molt per sota de la mitjana espanyola i amb el govern del PP hem deixat de ser allò de què es vantaven: avantguarda, capdavanters… Ara som pobres i s’ha constatat amb un informe un deute històric de l’estat amb els valencians de 13.500 milions d’euros, només en el període del 2002 al 2012”.

Baldoví ha reclamat al president del govern el pagament d’eixe deute i que, a més, impulse un nou model de finançament més just. També, el diputat de Compromís ha demanat una oposició ferma del govern contra les prospeccions petrolíferes en el Mediterrani, “eixes amb les quals es mostrava tan en contra quan estava en l’oposició”.

Per a finalitzar, Baldoví ha criticat la política laboral del govern, que ha propiciat EROs com el de Coca-cola, pel qual es van a acomiadar a 1.250 treballadors amb facilitat malgrat tenir beneficis. Davant els atropellaments a la ciutadania, Baldoví ha assegurat que es poden fer dues coses davant casos així: “o quedar-nos de mans plegades o tenir petits gestos perquè no torne a passar, com no votar al PP”.