Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha inclòs en la seua única proposta de resolució del Debat sobre Política General un mandat al Govern perquè es comprometa públicament a “no indultar a cap polític valencià condemnat per delictes relacionats amb la gestió dels diners públics o la recaptació, com el frau fiscal”.

Baldoví, membre del Grup Mixt, només té contingent per a sotmetre a votació aquest dijous una proposta de resolució i ha optat per arreplegar en la mateixa totes les seues demandes relatives al País Valencià, entre elles una relativa a la immediata reobertura de les emissions del canal autonòmic RTVV.

Per a començar planteja que, “davant l’evident i demostrat infrafinaçament” del País Valencià, el Congrés inste a l’Executiu a “donar suport a la demanda social de canvi en la situació política i econòmica del poble valencià”. I a aquest objectiu estan destinades totes la peticions que conformen la seua resolució.

AUDITORIA DEL DEUTE I CONCERT ECONÒMIC

Així, sol·licita “una auditoria ciutadana independent dels comptes de la Generalitat Valenciana”, que concrete “l’abast del deute il·legítim” i frene el pagament del mateix i dels seus interessos, el reconeixement i l’abonament del deute històric nascut d’eixe “infrafinançament”, i la revisió de sistema de finançament, adoptant “el model de Concert econòmic responsable” tenint en compte la població i amb el compromís de destinar els diners públics a les polítiques socials.

A més, sol·licita autorització per a convocar una consulta ciutadana sobre la “privatització de la gestió sanitària”, l’abandó del projecte de prospeccions petrolíferes en el Mediterrani i de la pràctica del fracking a Castelló, el desmantellament de la plataforma Castor i el tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents (València).

Així mateix, advoca per tancar el centre d’internament d’estrangers de Sapadors, València, “amb la finalitat d’evitar nous casos de maltractament a immigrants” i que s’incremente la plantilla de personal per a les oficines del FOGASA d’aquest territori, amb la finalitat d’accelerar la tramitació i resoldre els expedients pendents.

La resolució també assumptes relacionats amb el desenvolupament de les infraestructures en el País Valencià, com el traspàs de la gestió dels aeroports al govern autonòmic, o un acord sobre el rescat de la gestió de l’AP7 “garantint la seua absoluta gratuïtat”.