Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat en les Corts Valencianes una proposició no de llei que reclama una vegada més el tancament de la central nuclear de Cofrents, donada la seua “perillositat present i els efectes nocius sobre les persones i el medi físic a curt, mitjà, llarg i llarguíssim termini, provocats pels residus radioactius que genera”, que són “impossibles de neutralitzar”.

En aquesta proposició no de llei, publicada aquesta setmana en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes i signada pel diputat de Compromís Juan Ponce, la coalició demana a la cambra autonòmica que inste el Consell a exigir al Govern d’Espanya l’anul·lació de la pròrroga establerta en 2011 per a l’explotació de la nuclear de Cofrents. També sol·licita que l’Executiu central elabore un pla de tancament “proper i definitiu” d’aquestes instal·lacions.

Segons s’assenyala en l’exposició de motius, un recent estudi de l’Institut Max Plank d’Alemanya assenyala que la probabilitat que es produïsca un accident nuclear és de “una cada 10 o 12 anys”, cosa “del tot inasumible, sobretot tenint en compte el percentatge menor que aporta l’energia nuclear a la cistella energètica global”, així com que existeixen “alternatives més segures, netes i econòmiques” per a la generació d’electricitat, com són les energies renovables.

Compromís destaca que “el risc nuclear és tan greu i les conseqüències tan nefastes que tota precaució és poca”. Subratlla que “entre l’eòlica i la solar ja es genera a Espanya més electricitat que amb les nuclears” i que “hi ha un enorme potencial de reducció del consum a través de l’estalvi i l’eficiència energètica”. Per tant, és “tecnològicament és possible, i fins i tot fàcil, suplir la font nuclear”.

En aquesta línia, Espanya exporta més electricitat que la que genera la central de Cofrents, amb el que “es pot deduir fàcilment que aquesta central sobra”. “Des d’un punt de vista ètic, tancar Cofrents és una obligació indiscutible; econòmicament, solament l’estalvi que suposa deixar de gastar diners en la gestió dels residus radioactius fa extraordinàriament rendible el seu abandó definitiu, com també per prevenir el canvi climàtic és millor tancar les nuclears”.