Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés dels diputats, Joan Baldoví, ha anunciat que demanarà la compareixença del Ministre de Agricultura, Arias Cañete, perquè explique en quins termes s’ha negociat el nou esborrany del Pla Hidrològic del Xúquer que s’aprovarà, previsiblement, divendres que ve en el Consell Territorial de l’Aigua i que suposarà ” una nova agressió al nostre riu ja que els canvis en el Pla Hidrològic del Xúquer, s’han fet amb nocturnitat i sense consultar amb ningú”.

Albufera

El diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista ha titllat de colp d’estat la manera en el qual s’ha confeccionat l’esborrany del pla que només té dos dies per ser estudiada i que suposarà, entre altres coses, agreujar la situació d’indefensió de l’Albufera ja que les millores que inclou el document són només sobre el paper perquè no s’estableixen ni calendaris ni pressupost, per la qual cosa el diputat de Compromís ho ha titllat com “una declaració buida de contingut”.

Xúquer

D’altra banda, els regants valencians també consideren un abús el nou Pla Hidrològic del Xúquer que incrementa en 35 Hm³ el volum d’aigua per a noves superfícies de regadius a Castella la Manxa. Per això, el portaveu adjunt de Compromís a Les Corts, Juan Ponce, ha preguntat en el Ple de hui si l’administració valenciana realment va a defensar les necessitats d’aigua al nostre territori amb el mateix interès amb el ho han fet altres administracions- en al•lusió a la comunitat veïna- i ha anunciat que demanarà la compareixença del vicepresident i conseller d’agricultura, José Císcar.

Ribera

A més,els canvis introduïts al document agreugen la situació de la Ribera on el cost energètic d’extraure aigua dels pous encareix notablement el preu final de l’aigua mentre que a Castella-la Manxa, les despeses d’extracció els cobreix l’estat a través dels Pressupostos Generals. El que demostra “la marginació de les peticions històriques de la Ribera”- en paraules de Baldoví- ja que, deixaria sense cobertura legal a una comarca en la qual usuaris i regants intercanvien l’aigua des de la inauguració de la potabilitzadora al gener. Des de Compromís ja s’ha denunciat reiteradament que la falta de recursos hídrics de qualitat en esta comarca fa necessari la mescla d’aigües que, d’altra banda, suposa tenir l’aigua més cara i amb alts nivells de nitrats. Per això, Compromís ja ha anunciat que presentarà iniciatives, tant a Madrid com al nostre territori, per defensar els interessos dels valencians en matèria d’aigua ja que entenem que, ” sota la concessió justa d’aigua de boca per als 13 pobles de la Ribera, s’amaga un transvasament d’aigua cap al lobby especulador del sud i una nova concessió de 35 Hm³ al lobby de Castella -la Manxa”, en paraules del diputat Baldoví.