Anar directament a les notícies

Compromís reclama a Bonig que explique la nefasta utilització de subvencions de La Caixa per a conservació de parcs naturals

Publicat el en Medi Ambient

El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromí, Juan Ponce, ha anunciat la presentació en Les Corts una bateria d’iniciatives parlamentàries per què la Consellera de Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, explique la nefasta actuació realitzada pel seu departament en els parcs naturals valencians utilitzant fons atorgats per l’Obra Social La Caixa i la Fundació La Caixa.

 Ponce ha assegurat que “ens hem assabentat d’estes actuacions inadequades en espais protegits gràcies a Acció Ecologista-Agró que estan realitzant una campanya per cridar l’atenció sobre les greus actuacions efectuades per la Conselleria de Medi Ambient amb finançament d’aquesta entitat bancaria”.

 Segons ha explicat Acció Ecologista-Agró, activistes d’esta entitat, acompanyats de biòlegs especialistes en ecologia i botànica, així com tècnics i experts forestals, han visitat algunes de les actuacions finançades per La Caixa en espais protegits valencians i han pogut constatar sobre el terreny la gravetat de les actuacions efectuades. Aquest és el cas d’intervencions al Parc Natural de l’Espadà, de Calderona i al Parc Natural del Túria. En aquest darrer cas, degut a unes condicions inadequades de treball, es va originar un incendi forestal en ple paratge protegit que, d’haver-se estés més, haguera constituït un desastre ecològic de grans dimensions provocat per aquestes lamentables intervencions.

 Compromís registrarà preguntes parlamentàries i peticions de documentació dirigides al la consellera Bonig, per a demanar demanar còpia dels convenis signats amb la Caixa, documentació sobre els  projecte de les actuacions, la supervisió de les actuacions, l’avaluació dels resultats i sobre la maquinaria que s’està emprant.

 Segons ha assenyalat Ponce “es tracta de actuacions que diuen ser de millora i manteniment que acaben sent molt impactants per als Espais Naturals protegits”. És el cas del que ha ocorregut paratge de Rebalsadors, en ple cor de la Serra Calderona. Un projecte que teòricament pretén restaurar la coberta vegetal, millorar la biodiversitat, ajudar a la regeneració natural i a la repoblació forestal… i que en realitat consisteix en l’eliminació d’enormes quantitats de vegetació natural valuosa, destruint més del 90% de la coberta vegetal, deixant el sòl fèrtil desprotegit i alterat per la maquinària emprada, incrementant el risc erosiu; risc que representa el problema ecològic més greu de les nostres muntanyes. Tot un desastre en el que es van invertir vora 100.000 €, en 12 has. de bosc que van quedar arrasades emprant maquinària pesant.

 D’altra banda hi ha dubtes raonables sobre el destí concret de les subvencions, donat que les quantitats emprades no s’acaben de correspondre amb el tipus d’intervenció.

 Des del grup parlamentari Compromís s’exigeixen responsabilitats al govern del PP per les agressions ambientals comeses i la paralització immediata de les mateixes.

  • Pedro

    Como vecino del Parque Natural de la Serra Calderona, y habiendo visto la zona de Rebalsadors antes de la actuación y actualmente, espero y deseo que se sigan realizando este tipo de actuaciones que critican. Espero que esta crítica no desaliente al capital privado a seguir aportando su ayuda a los bosques de la Comunidad Valenciana.
    Les quiero sugerir que cuando reciban información la contrasten con varias fuentes, en este caso me atrevería a decir que más del 80% de técnicos en la materia de España e incluso de otros países mediterráneos con hábitats similares a los nuestros, están a favor de este tipo de actuaciones. Por otra parte no se cita los nombres de los biólogos y técnicos que afirman que las actuaciones son inadecuadas.
    Antes de la actuación no había posibilidad de que se desarrollase un bosque, ya que lo que existía es tal cantidad de pinos que eran incapaces de desarrollarse y convertirse algún día en árboles en condiciones, era tal la cantidad que la luz no atravesaba esa vasta espesura y no podía existir ningún arbusto.

  • Vicente Ortiz

    Buenos días!. Soy vecino de Náquera y aficionado a la bicicleta de montaña, y me gustaría decir que los grupos parlamentarios y ecologistas que promueven estas reivindicaciones no representan a los vecinos y usuarios verdaderos del Parque, sino a un grupo restringido de personas interesadas y al parecer con poca idea de lo que es el bosque y lo que necesita. Los que nos hemos criado y conocemos la Sierra Calderona desde pequeños la hemos visto pasar ya por prácticamente todas las fases de desarrollo, y por ello nos damos cuenta del estado tan crítico en el que se encuentra a día de hoy, con inmensas zonas de pinos aglomerados cuyo destino si no se interviene será quemarse como pasó en Cortes o Andilla. Las actuaciones de limpieza como la de Rebalsadores no es que no sean beneficiosas, es que son imprescindibles y es lo que debería hacerse en todos los montes. Dicen que las actuaciones son impactantes, que el suelo pierde fertilidad, se pierde vegetación, biodiversidad, etc., pero son incapaces de predecir los beneficios constatados que tendrán a corto plazo o para la prevención de incendios….los que dicen ser especialistas en ecología y botánica…