Anar directament a les notícies

Compromís proposa que les ajudes d’emergència social no es puguen embargar

Publicat el en Sanitat i Benestar

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una proposició no de llei amb la qual demana al Govern que modifique la Llei d’Enjudiciament Civil per a incloure les ajudes socials que concedeixen alguns ajuntaments entre els ingressos que no es poden embargar en cap cas.

En la iniciativa, que serà debatuda en la Comissió de Justícia, el diputat valencià alerta de l'”absurd administratiu” que s’està donant en molts ajuntaments que, d’una banda, concedeix ajudes econòmiques d’emergència a alguns ciutadans per a, tot seguit, recuperar aqueixos diners amb una ordre d’embargament en detectar-se que el beneficiari té deutes pendents (multes, impostos, etc.).

“Una regidoria actua de forma cega respecte al que ocorre en la regidoria del costat. I a la ceguesa de l’Administració cal sumar l’automatisme de les entitats financeres”, critica Baldoví, recordant que les ajudes d’emergència social són “l’últim dic per a evitar que es desencadene la misèria” en tenir objectius finalistes per a la compra d’aliments, el pagament del lloguer o la hipoteca, o l’abonament de factures de subministraments bàsics.

TRUCS PER A EVITAR EL PROBLEMA

En aquestes circumstàncies, alguns treballadors socials estan emprant “trucs” amb els quals evitar el problema, com ingressar l’ajuda en un compte diferent al que l’Administració té registrat amb descobert, abonar la quantia en mà en la finestreta de l’Administració, pagar directament a la comunitat de veïns o al propietari, o fins i tot instar al ciutadà a traure els diners del banc abans de l’obertura de les sucursals.

Al problema dels embargaments se li afig a més la situació que es dóna en molts ajuntaments que directament no concedeixen ajudes d’emergència social a veïns que tenen deutes amb l’Administració, en virtut d’un article de la Llei de Subvencions.

En aquestes circumstàncies, Compromís insta l’Executiu a modificar la Llei d’Enjudiciament Civil i incloure en l’article que declara inembargable el salari, sou, pensió, retribució o el seu equivalent que no excedisca del Salari Mínim Interprofessional (SMI), als ingressos de les ajudes finalistes objecte d’emergència social atorgades per les administracions públiques.