Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha presentat una Proposició no de Llei de tramitació urgent que insta al Consell a reclamar al govern d’Espanya el fons d’inversions en obra pública de 10.000 milions d’euros que deu al poble valencià tal com es desprén del document elaborat per la Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana (CCCV).

De fet, de l’informe que porta per nom “Augmentar les inversions en infraestructures pel Govern Central i abordar seriosament i amb rigor les col·laboracions público-privades (CPPs), única taula de salvació per a la Comunitat Valenciana“, el nostre territori ha deixat de rebre 9.453 milions d’euros en inversions per a infraestructures (hidràuliques, carreteres, transports, costes…) només en el període 2000-2010.

Per al portaveu de la coalició valencianista, progressista i ecologista, “els danys col·laterals d’esta falta d’inversions en obra pública ha arribat a punts desorbitats. De fet, les xifres del PIB autonòmic que ha caigut en 9 punts, o l’índex de la taxa de dissolució, que supera el 28%, i la manca de polítiques d’estímul a l’economia, constaten la gravíssima situació socioeconòmica que estem travessant els valencians i valencianes”.

El document elaborat per la CCCV calcula el dèficit per falta d’inversions en 10.000 milions d’euros als quals, a més, cal sumar la infrainversió al País Valencià dels pressupostos generals de l’Estat corresponents al exercici 2013-2014, “el que significa una renúncia a crear 180.000 llocs de treball o la no execució de projectes com el Pla d’Infraestructures ferroviàries de Rodalia per al País Valencià 2010-2012, la xarxa de depuradores o els plans de millora del litoral. És a dir, la reducció sistemàtica i indiscriminada del benestar dels valencians i valencianes i la condemna al seu empobriment”, ha denunciat Morera.

Per això, Compromís ha presentat una iniciativa per a instar al Consell a fer les gestions necessàries davant el govern d’Espanya amb l’objectiu d’articular un Fons d’Inversions en obra pública al nostre territori i que eixe fons cobrisca la infrainversió acumulada des de l’any 2000 i que ha suposat un prejudici de 10.000 milions d’euros en infraestructures públiques.

A més, “és imprescindible que el Fons d’Inversió siga acordat en una Comissió Bilateral entre l’Estat i el País Valencià el que significaria considerar el context el PTIVI del 2012-2024 on s’hauria de preveure no menys del 20% de la inversió de l’Estat”, ha reclamat el síndic de Compromís, Enric Morera.