Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la diputació de València, Emili Altur, ha presentat una moció per a instar al Govern d’Espanya a modificar la llei d’autorització de transports per carretera per ser “una llei que torna a posar obstacles a milers de transportistes valencians que s’havien associat en cooperatives de treball per a pal·liar els prejudicis que causava la llei anterior de 2007”, ha criticat Altur en referència a la Llei d’Ordenació de Transports Terrestres (LOTT) que impedia el transport de mercaderies per carretera a professionals amb menys de tres vehicles. Per a Altur, era una llei del tot injusta, ja que “frustra les expectatives laborals dels petits transportistes afectant a prop de 100 mil famílies i a més d’un centenar d’empreses”.

El sector del transport valencià suposa el 85% de tot Espanya

La nova llei, emesa pel govern d’Espanya i que va entrar en vigor el passat mes de gener, dificulta més si cap la situació dels petits transportistes, ja que exigeix tindre un mínim de tres vehicles per poder accedir a la llicència de transport, per la qual cosa els treballadors l’han considerat una nova agressió a un sector que representa el 85% de la indústria del transport de tot l’estat.

Per al diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista, “el partit popular valencià tenia ara una bona oportunitat per a crear ocupació i de demostrar que sí que defensa els interessos reals dels transportistes valencians i que creu en les possibilitats i la competència d’un sector sobradament solvent”.

De fet, Altur ha volgut posar de relleu “la labor d’ambaixadors que històricament han fet els transportistes valencians en l’estranger gràcies a la taronja i a altres productes quan Espanya estava totalment aïllada de l’exterior”.

De fet, un informe elaborat per la Càtedra de Treball Autònom de la Universitat de València sota el nom “Informe sobre l’oportunitat de la projectada modificació de la Llei d’Ordenació de Transport Terrestre en relació amb les cooperatives de transport“, constaten els avantatges econòmics i socials que representen les cooperatives de transports en les xarxes de comerç.

En aquest sentit, Altur ha aprofitat en el Ple de la Diputació per a reivindicar la idiosincràcia del teixit comercial valencià: “mai no hem sigut grans productors ni grandes latifundistes, pel que nostra lliga i els nostres interessos són uns altres: menys ambiciosos però igualment competents”, ha sentenciat Altur.