Bota al contingut principal

Després de la interpel·lació a la Consellera de Benestar Social sobre l’increment de la pobresa en les famílies valencianes que va ser substanciada en el darrer Ple de Les Corts per la diputada Mónica Oltra, el grup parlamentari Compromís ha registrat la corresponent moció subsegüent per què siga debatuda en el pròxim Ple.

Mitjançant esta moció Compromís proposa al Consell una sèrie de mesures integrals i urgents per fer front a la pobresa, promoure la igualtat social i acabar amb l’exclusió social.

Segons ha explicat Oltra, “les xifres de pobresa al nostre territori resulten alarmants i, si ens endinsem en les xifres de pobresa infantil, les recents estadístiques publicades per Cáritas tenen connotacions dramàtiques, sent l’Estat espanyol el segon país de la UE amb major pobresa infantil, solament superat per Romania. La pobresa a més de feminitzar-se també està afectant cada volta en major mesura a xiquets i xiquetes”.

Segons l’estudi de la Fundació Bancaixa i l’IVIE, “La pobreza en España y sus comunidades autónomas. 2006-2011”, la pobresa s’ha incrementat substancialment en la Comunitat Valenciana entre el 2008 i el 2011, amb un increment del 40%. La taxa d’atur de llarga durada ha augmentat un 188% en el període 2006-2011.

“Les mesures econòmiques del Ministre d’Hisenda que, aplicant un dogma neoliberal, tenen com a únic objectiu la retallada del dèficit per damunt de les persones estan deixant greument sobre la població de menors de 18 anys una taxa de pobresa que ha augmentat del 15,6% de 2011 al 19,4% en 2012”.

“És per això –ha afegit Oltra- que des de Compromís reclamem al Consell la implantació d’una sèrie de mesures com són el pagament immediat de les sol·licituds de Renda Garantida de Ciutadania, una modificació normativa que reconega esta prestació com a dret subjectiu no fent dependre el compliment del dret de la disponibilitat pressupostària i ampliar el nombre de persones destinatàries de manera que tinguen dret a la percepció de la prestació aquelles persones que disposen com a recursos econòmics menys del 75% de l’IPREM”.

Així mateix, la moció de Compromís planteja aprovar un Pla d’acció per a frenar la desnutrició i malnutrició infantil causada per la pobresa, que arreplegue l’obertura dels menjadors escolars durant tot l’any i la implementació de menjadors socials que garantisquen tres menjars decents al dia per a tots els menors en situació de pobresa, així com aprovar un Pla de Xoc per a frenar la pobresa energètica.

De la mateixa manera, Compromís reclama l’establiment d’un Pla d’Ocupació d’Emergència que reactive el mercat laboral en el nostre territori destinat prioritàriament a les persones que es troben en situació de desocupació de llarga durada, garantir el dret a una vivenda a totes les persones que no en disposen o n’hagen estat desnonades, per mitjà d’un Pla d’Ocupació Social de les vivendes buides en mans tant del SAREB com de la resta de bancs que han rebut ajudes públiques, establir ajudes per al pagament de les hipoteques de les persones que es troben en risc de desnonament, reorientar les polítiques d’atenció a les persones en situació de dependència i el pagament immediat de la totalitat d’ajudes socials reconegudes per la Generalitat.

Segons Oltra, “junt a totes estes mesures el Consell ha de realitzar una modificació legislativa sobre els impostos autonòmics amb la finalitat de, per una banda, millorar la progressivitat i redistribució de la riquesa, fent recaure el seu pes en les rendes més altes, i per l’altra banda, introduir la fiscalitat ecològica, a fi de poder destinar la major recaptació a plans socials com els arreplegats en la moció que hem presentat”.

“La prioritat d’un govern responsable ha de ser destinar en primer lloc els diners per a pal·liar la pobresa. No és acceptable que hi haja gent passant tantíssima necessitat mentre es gasten diners en qüestions absolutament prescindibles, com la publicitat institucional, saraus o les despeses de caixa fixa en menjars, desplaçaments i hotels que no podem fiscalitzar”, ha conclòs la portaveu adjunta de Compromís.