Bota al contingut principal

El cap de llista de Primavera Europea, Jordi Sebastià (Compromís), visità el passat dia 14 el Sàhara per reunir-se amb el president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Mohamed Abdelaziz. La trobada tingué lloc a Rabouni, seu de l’administració dels campaments de refugiats sahrauís en la zona de Tindouf (Algèria), i es féu amb ocasió d’una visita de Sebastià per tancar acords de col·laboració i suport del municipi de Burjassot, del qual és alcalde, amb la causa sahrauí.

El president rebé Sebastià per tal de mostrar el seu agraïment “en uns moments –digué- en què la crisi ha fet disminuir molt l’ajuda internacional i on la casa sahrauí sembla encara una mica més oblidada”. Sebastià aprofità per transmetre al màxim representant del Front Polisario el suport de la coalició Primavera Europea i la voluntat de treballar en el marc del Parlament Europeu per tal de fer conèixer el problema sahrauí i la responsabilitat que Espanya té com a potència descolonitzadora.

“En aquest sentit –remarcà Sebastià-, des de Primavera Europea ens comprometem a fer tota la força possible perquè la Unió Europea no aprove tractats comercials ni d’ajuda al Marroc, un país que està ocupant il·legalment bona part del territori de l’antic Sàhara Espanyol, usant els seus recursos naturals i cometent greus atemptats contra els drets humans, tal com s’ha vist en els últimes accions de protesta de la població sahrauí en zona ocupada”.

Abdelaziz manifestà la seua satisfacció per aquestes declaracions i destacà la gran importància del Parlament Europeu per fer arribar a la Unió Europea i la seua ciutadania un panorama real de la seua situació. Sebastià destacà que la causa sahrauí és una “prioritat” per a Primavera Europea en el àmbit internacional i que cal aconseguir que grups polítics del parlament coneguen la realitat de la situació i eviten el pes que França està tenint a favor els interessos marroquins.

Per altra banda, Sebastià va posar també a disposició del president de la RASD la possibilitat d’instar a través del parlament espanyol un canvi en el Codi Civil que permeta els ciutadans que tenien la nacionalitat espanyola quan el Sàhara encara era una colònia i als seus descendents, obtenir de manera preferent la nacionalitat espanyola, “tal com ara s’ha fet amb els descendents del jueus sefardites, que hagueren d’emigrar fa més de 500 anys. En el cas dels sahrauís, la relació amb Espanya és molt més recent, es tracta d’una qüestió de justícia i això obligaria tant Espanya con la UE a implicar-se molt més per buscar una solució definitiva a l’exili forçat dels refugiats sahrauís”. Abdelaziz va manifestar el seu interès per la proposta i va confirmar que la pròxima assemblea del Front Polisario l’estudiarà i debatrà per tal de prendre una postura consensuada al respecte.

La reunió de Sebastià i Abdelaziz fou enregistrada per la televisió nacional sahrauí, fet que per a el candidat de Primavera Europea, “crida molt l’atenció, perquè si un poble perseguit, reprimit i desplaçat a campaments de refugiats pot tindre la seua televisió pròpia, desarma tots els arguments que puga emprar el PP per a justificar el tancament de RTVV, eixa radiotelevisió pública necessària per a la vertebració del poble valencià i la difusió de la seua llengua”, segons Sebastià.