Bota al contingut principal

Els portaveus de Compromís en les diputacions de València i Castelló proposen crear un organisme quadripartit que coordine actuacions en què estiguen representats tots els grups polítics.

La reunió entre Altur i Nomdedéu constituïx un primer pas per una Trobada Interparlamentària anual al principi de cada curs polític entre els grups de Compromís en la Diputació, les Corts, el Congrés i l’Eurocambra.

Nomdedéu presentarà en Castelló la moció aprovada en València per crear una comissió tècnica i política per avaluar els efectes de l’anomenada Llei de Racionalització en la corporació provincial i els ajuntaments.

“Cal aconseguir que un ciutadà de Burjassot tinga els mateixos drets, accessos a ajudes i línies de subvencions que un ciutadà, per exemple d’Orpesa”. Així ho han manifestat els portaveus de Compromís en les diputacions de Castello i València, Enric Nomdedéu i Emili Altur, en la roda de premsa celebrada hui Castelló. Ambdós representants de Compromís han anunciat la presentació d’una proposta que busca equilibrar i coordinar les línies d’ajudes, subvencions, servicis socials i tots els àmbits de les diputacions per a “evitar que les corporacions provincials continuen sent regnes de taifes independents”, explica Altur.

En este sentit, Nomdedéu ha explicat que “si s’aconseguix coordinar les tasques de les diferents corporacions provincials del País Valencià, començant per les de València i Castelló, també aconseguiríem que, en el moment que es dissolguen les diputacions, siga més fàcil l’absorció de les seues funcions per part de la Generalitat”.

Les disparitats generades per la falta de coordinació de les corporacions provincials provoca que, en assumptes de transcendència social –com ara beques escolars, ajudes a la vivenda, etc.-, s’arbitren solucions diferents que poden suposar desigualtats per als ciutadans.

Esta és la segona reunió de coordinació dels responsables de Compromís en ambdues diputacions, que s’emmarca en la voluntat de treballar conjuntament en les diferents institucions, i “podria suposar el primer pas per a constituir una Trobada Interparlamentària que es convocaria anualment, al principi del curs polític, entre els grups de Diputació, Corts Valencianes, Congrés i l’Eurocambra”, explica Nomdedéu.

En este sentit, la coordinació i homologació de serveis i prestacions entre les diputacions facilitaria l’assumpció de competències per part de la Generalitat davant d’un escenari futur de possible desaparició de les províncies com a entitats administratives i, conseqüentment, de la desaparició de les diputacions.

Cal ressenyar que, segons els responsables de Compromís, no té sentit que tots els valencians tinguem un únic model impositiu però “es disposen tres models diferents de prestacions i servicis diferenciats per a cada província, ja que cada presidència decidix els servicis que presta”.

Actualment, de fet, mentre en la Diputació de València s’han implementat millors serveis socials que a Castelló o, per exemple, mesures d’assistència domiciliària, en les comarques de Castelló s’han impulsat diferents programes reglats com els PPOIS, el Pla d’Eficiència Hídrica, el Pla d’Adequació d’Instal·lacions municipals, el Pla d’Administració Electrònica, el d’Eficiència Energètica…

Davant de l’actual realitat i l’escenari futur, des de Compromís es presenta esta proposta per a preparar un escenari de transició. I esta proposta passa per “la necessitat coordinació entre administracions provincials per a estandarditzar els serveis i acabar amb les desigualtats. Així, la generalitat podrà assumir les competències sense problemes de desequilibris territorials”.

Així mateix, la proposta de Compromís passa per la creació d’un organisme quadripartit amb entre les institucions afectades i la Generalitat i amb la representació dels distints grups polítics”.

Altur ha recordat que en el mes d’abril la Diputació de València va aprovar una moció per tal de constituir una comissió tècnica i política que avalue els efectes de la “mal anomenada Llei de Racionalització” en la corporació provincial i els ajuntaments. En aquest sentit, Nomdedéu ha anunciat que Compromís presentarà aquesta iniciativa en la corporació provincial de Castelló.