Bota al contingut principal

Primavera Europea, formada per Coalició Compromís, EQUO, Chunta Aragonesista, Por Un Mundo Más Juso, Democracia Participativa, Partido Castellano, Caballas i SIEX entre d’altres partits, ha considerat com a injusta la decisió de la Junta Electoral d’excloure dels debats i entrevistes que tindran lloc a RTVE amb motiu de la campanya electoral de les Europees.

“Primavera Europea està formada per partits amb una llarga trajectòria i amb representació parlamentària com Compromís i CHA”, ha criticat el candidat d’EQUO, Florent Marcellesi, que a més ha recordat que EQUO, tot i no existir el 2009, forma part de la quarta força política a Europa, European Greens, fet que justifica la seua presència en els mitjans públics.

A la reunió que va tenir lloc el passat 28 d’abril, la Junta Electoral Central va acordar atorgar a Primavera Europea 10 minuts amb espots al llarg de la campanya al bloc de les 8.30 del matí a La 2. Al poc espai per a la propaganda electoral se suma l’exclusió de debats i entrevistes.

En l’escrit remès a la Junta Electoral Central, la coalició ha denunciat l’incompliment dels articles 61 i 64 de la LOREG. De la seua lectura s’extrau que els vots obtinguts s’atribueixen a tots els membres de la coalició, no només al cap de llista. D’aquesta manera, Primavera Europea ha criticat que el 2,49% dels vots d’Europa dels Pobles Verds s’haja atribuït a Esquerra en la seua totalitat en detriment de la Chunta Aragonesista.

Finalment, Primavera Europea ha defensat que la decisió de la Junta viola l’acord al que van arribar els components de l’antiga Europa dels Pobles Verds i pel qual la Chunta Aragonesista hauria d’obtenir, com a membre el 2009, la seua part corresponent d’espai mediàtic.

Així mateix, per Marcellesi, “l’actual sistema de repartiment dels espai electorals i de les aparicions en els mitjans públics, ha de canviar, perquè la societat demana més pluralisme i diversitat, enfront dels dos colors dominants, que intenten blindar el sistema per que res canvie”.

“Estan sorgint noves opcions polítiques que deixen clar que la ciutadania no es conforma amb l’actual model i això s’ha de reflectir ja en la llei electoral i en els mitjans, sobretot públics”, ha afirmat Marcellesi que ha afegit que aquestes Eleccions suposaran el començament d’un nou cicle polític més plural.