Bota al contingut principal

El diputat de Compromís diu que “han disminuït les garanties de conservació de la zona d’amortiment d’impactes que envolta la zona de protecció”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha explicat que “ens vam fer ressò de la greu preocupació de les entitats conservacionistes i de la gent sensibilitzada per la protecció de la Serra d’Espadà, i li vaig presentar a la consellera Bonig una pregunta sobre la possible rebaixa de la protecció d’aquest parc natural”.

El diputat de Compromís ha afirmat que “la resposta de la consellera no ha pogut ser més ambigua. Ens diu que a la zona de protecció del parc, pròpiament dita, no es preveu cap modificació de l’actual estatus. Però afegeix, “ara bé, d’acord amb l’article 33.3 de la Llei 11/1994, en la redacció de la llei 5/2013, fora de l’espai natural protegit serà d’aplicació la normativa sectorial urbanística i mediambiental vigent”. És a dir, la redacció de la llei 5/2013, la nova redacció de la llei de protecció dels parcs naturals que s’han tret de la màniga, deixa en un estat molt menor de protecció tota la zona d’amortiment d’impactes. I això significa que, excepte el nucli central del parc, la resta del territori perd moltes de les proteccions i defenses previstes davant de les agressions. Per exemple, el camp de tir d’Higueras, sense anar més lluny”.

Pañella ha reiterat que “per tant, i per més que vulguen jugar amb les paraules, la realitat és que li han retirat la protecció a una part important de l’Espadà, permetent que s’hi puguen dur a terme una sèrie d’activitats que fins ara estaven prohibides. I això, per més voltes que li donen, significa una clara desprotecció del parc. Un tema que, a partir del maig vinent, durant la propera legislatura, Compromís exigirà replantejar i rectificar”.