Bota al contingut principal

El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromís, Fran Ferri, ha registrat hui en Les Corts una petició de compareixença del Conseller de Presidència, José Císcar, per a explicar la manca de contingut del Portal “GVA Oberta”.

 Per a Ferri “es una estafa nomenar portal de transparència la web presentada ahir públicament pel govern del PP perquè es tracta només d’un conglomerat d’enllaços de webs ja existents, alguns d’ells inoperatius i d’altres en construcció”.

 Segons el diputat de Compromís “este portal no respon a allò que reclama la ciutadania, una nova concepció de l’administració que es fonamente en els principis de la transparència en les activitats que realitza, el reconeixement del dret efectiu a la participació en la presa de decisions, i l’establiment d’instruments de col·laboració ciutadana en la implantació de les polítiques públiques i això només serà possible amb una llei valenciana de transparència”.

 En eixa direcció va la Proposició de Llei de Transparència i Govern Obert que ha elaborat Compromís, amb ampla col·laboració ciutadana, i que serà debatuda demà en el Ple de Les Corts. Esta Llei introdueix l’obligació de què la Generalitat assumisca la transparència activa com a principi i faça públiques una sèrie de dades de manera obligatòria, com son la seua organització interna, les retribucions, l’execució de pressupostos, planejaments urbanístics, convenis, enquestes, despesa en comunicació institucional, a un nivell al qual ni de lluny arriba el Portal “GVA Oberta”.

 Així mateix la proposició de Compromís que demà es votarà en el parlament valencià regula el dret de la ciutadania a accedir a la informació pública, preguntant a la Generalitat per qualsevol informació que els interesse amb un tràmit senzill i l’obligació de contestar en 15 dies.

 Esta llei també determina l’accés lliure als resultats dels projectes d’investigació finançats amb diners de la Generalitat i s’introdueix com a criteri de valoració per a subvencionar projectes que els seus resultats siguen de domini públic.

 La llei impulsa el dret de la ciutadania a participar en l’elaboració de normes i polítiques públiques a través del Portal de Transparència i Participació Ciutadana. La Generalitat haurà d’obrir el procés obligatòriament i haurà de fer constar els motius pels quals rebutja una determinada aportació. També es reconeix la iniciativa popular per a normes reglamentàries, amb 2000 signatures.

 Segons Ferri “necessitem una llei ambiciosa per què la Transparència, la Participació i la Col·laboració ciutadana siguen una realitat en la Generalitat. Volem obrir les finestres i les portes de l’administració i canviar de dalt a baix la forma en que es prenen les decisions”.

“Esta llei posa llum on ara hi ha opacitat, participació on ara hi ha discrecionalitat i planificació on ara només hi ha ocurrències d’un Consell sense rumb, com esta estafa de portal de transparència presentat ahir. La ciutadania mereix un govern que els escolte, els deixe participar, i els ensenye on es gasta fins l’últim cèntim de diners públics”, ha conclòs Ferri.