Bota al contingut principal
  • Mollà: “és imprescindible crear un organisme independent que s’encarregue de l’elaboració i tractament de les dades estadístiques que siga garantia de fiabilitat i transparència”

 

El grup parlamentari Compromís denuncia que el nou reglament sobre estadística de la Comunitat Valenciana vulnera la normativa europea i confirma que el Consell manté la seua política d’opacitat i manipulació. Un reglament que s’ha publicat al DOCV esta setmana coincidint amb la presentació del “suposat” portal de transparència de la Generalitat. Per a la diputada de Compromís Mireia Mollà es tracta d’un exemple més del cinisme del govern del PP que “ens vol fer caure en una trampa quan en realitat està teixint tota un xarxa per evitar que la informació i la veritat arriben a la ciutadania”.

 

Mollà explica que després d’eliminar l’any passat un organisme autònom com era l’Institut Valencià d’Estadística, amb el pretext de l’estalvi, ara este nou reglament preveu la creació d’una comissió interdepartamental, un consell valencià de l’estadística així com grups estadístics en cada conselleria i en Presidència, per tant serien instruments controlats tots ells per càrrecs polítics. També el reglament manté el Pla Estadístic Valencià encara que està supeditat a l’aprovació per part de la comissió interdepartamental.

 

Esta articulació, tal i com denuncia la parlamentària, vulnera els criteris de la Unió Europea que estableixen que per tal d’augmentar la confiança d’estos estudis, les autoritats estadístiques nacionals de cada Estat membre, a l’igual que l’autoritat estadística comunitària, han de gaudir d’independència professional així com garantir la seua imparcialitat, objectivitat i l’alta qualitat en l’elaboració d’estes dades.

 

En este cas, el govern del PP incompleix estos principis estadístics ja que en cap moment fa referència a la independència dels treballadors públics que han de participar en l’elaboració i tractament d’estes estadístiques.

 

Per a Mireia Mollà “el nou reglament permetrà que el senyor Fabra i el seu govern manipulen i cuinen com vulguen informes estadístics oficials i enquestes”. Per a evitar que s’instrumentalitze amb interessos partidistes, Compromís proposa la creació d’un organisme independent nomenat per les Corts que siga garantia de fiabilitat i transparència. Este organisme, explica la parlamentària, s’encarregaria de col·laborar amb la resta d’òrgans i institucions de la Generalitat, el CES, el CJC i també amb els grups parlamentaris”.