Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha declarat este matí que des del seu grup “es lliurarà la proposta que en el seu dia li donàrem a Serafín Castellano, amb sis punts per a canviar la Llei Electoral Valenciana, que és el que realment no vol fer el PP, partit que opta per propostes populistes i que després no desenvolupa per a guanyar temps i per a distraure l’opinió pública”.

El dia que s’haja de produir la reunió, si és que el Consell cita als portaveus dels grups parlamentaris, Compromís tornarà a presentar les següents propostes, que ja es presentaren el 30 de novembre de 2011 a la Conselleria de Governació:

1.- Circumscripció electoral única: La comunitat autònoma
La implantació amb èxit de l’estat de les autonomies ha fet que el subjecte administratiu siga la comunitat autònoma, malgrat que en qüestions electorals continua fent-se ús de les províncies com a circumscripcions. El model provincialista és, sens dubte, un model caduc, decimonònic i que no representa l’actual divisió administrativa de l’estat espanyol, per això, des de Compromís defensem la desaparició de les províncies com a demarcació electoral, donant pas a una circumscripció electoral única que siga la comunitat autònoma.

No obstant això, si este model de circumscripció no pot prosperar encara, proposem que es tinga en compte a la nova llei que la distribució d’escons siga proporcional a la població de dret de cada actual província i sense mínim de diputats per província.

2.- Nombre total de Diputats i Diputades en les Corts Valencianes
El nombre total de diputats i diputades de les Corts Valencianes ha de ser proporcional a la població de dret existent al territori valencià.

3. Mètode d’assignació d”escons amb l’aplicació del mètode Hare
L’aplicació de la coneguda Llei d’Hondt per al repartiment d’escons ha resultat molt injusta i, de fet, cada vegada és menys utilitzada en molts països per ser un mètode restrictiu, que limita la pluralitat democràtica i que sols beneficia als més votats. Per això, proposem que la nova Llei Electoral Valenciana reconega i aplique el mètode d’Hare, pel qual es divideix el nombre de vots vàlids entre els escons a repartir i ens dóna un quocient que és el que costa l’escó. Els sobrants s’assignen als restes -residus- més grans.

Amb este mètode aconseguim més pluralitat i més justícia democràtica, atès que no es poden donar casos de sobrerepresentació que sí que es donen amb l’aplicació de la Llei d’Hondt.

4. Llistes desbloquejades
La democràcia és un model polític on els ciutadans i ciutadanes trien lliurement a aquelles persones que millors els representen. Per tant, els representants polítics han de ser vehicles de participació ciutadana i que rendisquen comptes als seus electors. Per tot això, demanem que la nova Llei Electoral Valenciana contemple les llistes desbloquejades, per les quals, els votants puguen triar als seus representants segons la vàlua del candidat i no per l’ordre tancat establert per les formacions polítiques.

5. Desenvolupament de les noves tecnologies per afavorir el vot electrònic
En les passades eleccions generals del 20 de novembre, molts valencians i valencianes residents en l’estranger han tingut molts problemes per a votar per correu i alguns, també, no han pogut fer-ho finalment. Per tal d’evitar situacions tan preocupants com estes, en les quals els ciutadans i ciutadanes no poden exercir un dret tan fonamental com és el de votar, s’han de potenciar des de les administracions públiques totes les ferramentes necessàries per afavorir el vot electrònic, tant a distància com també als col•legis electorals, com una fórmula de sostenibilitat ecològica, estalvi de recursos públics i rapidesa a l’hora d’efectuar els recomptes.

6. Sense barreres electorals
Des de Compromís entenem la nova Llei Electoral Valenciana com un text legislatiu modern i adaptat a la societat valenciana, és a dir, una llei actual, que fomente la participació de la ciutadania i que garantisca la pluralitat en el parlament valencià i en totes les nostres institucions. Per tot això, proposem l’eliminació de les barreres electorals per a garantir eixa pluralitat i per a fer que l’arc parlamentari valencià tinga la representació de la realitat social i política del poble valencià.