Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d’ahir “ha deixat molt clar que la legislatura al País Valencià i també a l’estat està més que finalitzada, perquè el PP no té cap voluntat de millorar el finançament ni de solucionar el greuge que patim des de fa dècades les valencianes i els valencians perquè els diferents governs central i autonòmics no han fet els deures i han deixat el tema del finançament valencià com a pendent sempre. Eixa és la realitat i eixe és el gran fracàs d’Alberto Fabra com a president de la Generalitat, qui no exerceix tant com a cap de Consell però si del PPCV, partit que no s’alça ni es planta front a la marginació que patim i la realitat és molt clara: Montoro ens ha condemnat a continuar amb el sistema de finançament de Zapatero, eixe que era tan dolent per a Francisco Camps, Ricardo Costa, González Pons i Gerardo Camps”.

Segons Morera, “la memòria del PPCV és molt curta, i és una pena, perquè cal recordar que ara tocava la revisió del sistema de finançament, després de cinc anys i Montoro ahir va dir que la cosa es quedava com estava, és a dir, que continuàvem amb el model de Zapatero, eixe model que va alçar en bloc a les files populars valencianes fent declaracions institucionals i iniciatives parlamentàries en les Corts i al Congrés, per a protestar. Caldrà ara recuperar eixos textos per comprovar si ara el PPCV votarà el mateix que votava en 2009 i anys posteriors, quan van fer una Diputació Permanent, quan s’encomanà l’informe als experts que acredita la marginació que patim amb el finançament autonòmic”.

Per al síndic de Compromís en el parlament valencià, “el govern central, amb la complicitat i el silenci dòcil del PPCV està condemnant-nos a les valencianes i els valencians a l’empobriment i en les retallades en els serveis públics més essencials. El govern valencià calla i atorga, prefereix pagar interessos abusius a bancs que hem rescatat amb diners públics, destinant més diners al deute que, per exemple, a l’educació. Eixe és un símptoma d’un mal govern, d’un govern que viu i actua d’esquenes a la ciutadania i que no sap quines són les prioritats de les valencianes i els valencians”.

Morera ha assegurat que des de Compromís, “dubtem i molt que el Consell puga complir amb l’objectiu del dèficit establert ahir, i si ho fa, serà aplicant més brutals retallades que recauen sempre en una ciutadania que no és la culpable de les nefastes polítiques malbaratadores del PP i de la corrupció que ha saquejat les nostres arques públiques. També, com no, no esperem que Alberto Fabra, consellers i assessors es rebaixen el sou com va prometre el president en un debat de política general a les Corts i en els discursos de cap d’any. La reunió de Madrid d’ahir certifica un nou ridícul de Fabra, certifica la seua fi com a president i certifica que el PP condemna a la ruïna a la Generalitat Valenciana i al poble valencià”.

Des de Compromís consideren que la situació és molt preocupant, “perquè Madrid ha fet una reforma fiscal totalment electoralista, de cara a un any electoral com serà 2015, i eixa reforma el que farà és que les comunitats autònomes rebran menys diners de l’estat, un estat lligat de peus i mans per una troica que no permet més endeutament per garantir els serveis públics”.

Segons Morera, “el fracàs de Fabra i de tot el seu Consell és total, no ho poden amagar ni dissimular perquè sabien que després de cinc anys arribaríem al punt on hem arribat per a continuar amb el model discriminador de Zapatero. A això cal sumar el ridícul espantós que ha fet Fabra amb l’informe dels experts, amb els premis Jaime I i amb els seus discursos i reivindicacions, que han estat tombades en una sola vesprada pel ministre Montoro. I després de tot açò, encara aniran a fer palmes i a riure’ls les gràcies”.