Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha registrat una petició de Diputació Permanent perquè el parlament valencià tracte, amb caràcter d’urgència, el model de finançament. El síndic de la coalició ha anat més enllà, perquè com que el dèficit de finançament ja està acreditat per una comissió d’experts, nascuda d’una altra Diputació Permanent de fa cinc anys, ara Morera el que proposa és que la cambra autonòmica inste al Consell a demandar al govern central per no haver reformat el sistema de finançament a principis d’este any.

Segons ha explicat hui Morera, “davant la negativa del govern central de fer un nou model de finançament, que tinga caràcter retroactiu i assegure la viabilitat econòmica de la Generalitat Valenciana, des de Compromís reclamem un debat per a saber com anem a garantir les qüestions bàsiques del nostre benestar: la sanitat, l’educació, les polítiques socials… perquè amb el model actual, que és el de Zapatero, el que estan és condemnant-nos Mariano Rajoy i Alberto Fabra a la misèria”.

Per al portaveu de Compromís, “la convocatòria d’eixa Diputació Permanent en defensa dels interessos de les valencianes i els valencians és més urgent que mai, després de la trista imatge donada pel conseller Moragues, que va tornar de buit del darrer Consell de Política Fiscal i Financera. El govern de Rajoy va confirmar eixe dia que no tindríem un nou model de finançament, malgrat que existixen algunes autonomies, totes elles governades pel PP, que estan molt millor tractades que la nostra”.

Morera ha recordat que el proper 16 de setembre, “farà un any de la presentació de l’informe de la Comissió d’Experts a les Corts Valencianes. En eixe any, el Consell no ha aconseguit absolutament res, i és més, vivim en un constant risc d’intervenció de la nostra autonomia per part del govern central. A tot això, cal afegir que el govern de Rajoy no té cap interés en ajudar-nos, sols ens deixa diners via el FLA perquè eixos diners els hem de tornar i amb interessos”.

En vistes que no hi haurà un nou model de finançament autonòmic fins que passen les eleccions de 2015, “i atesa la situació d’extrema necessita que passa el País Valencià, demanem que les Corts es reunisquen en Diputació Permanent, per a instar al Consell perquè presente una demanda contra el govern central per no haver reformat el sistema de finançament autonòmic a partir de l’1 de gener de 2014. Esta demanda cal que contemple també l’ampliació de l’objectiu de dèficit per a l’any 2014 per evitar més retallades o una intervenció formal per part de Madrid. També, cal que eixa demanda contemple la petició de pagament del deute històric de l’estat amb el poble valencià”, segons Morera.