Bota al contingut principal

El Fiscal demana la imputació de Martínez i Santamaría per suposat delictes de prevaricació, tràfic d’influències, frau il·legal i negociacions prohibides pel cas de la Depuradora de Borriol.

El Fiscal obri altres diligències d’investigació penal per a determinar si hi ha tràfic d’influències en les empreses de Martínez i les actuacions de l’Ajuntament de Vall d’Alba.

El fiscal instructor dóna per tancada la investigació preliminar de la depuradora i sol·licita al fiscal en cap una querella contra el diputat provincial i alcalde de la Vall d’Alba, Francisco Martínez Capdevila, els seus fills Andrea i Francisco, el seu suposat soci, Raúl Babiloni, l’exalcalde de Borriol, Adelino Santamaría, i contra dos tècnics.

La decisió del fiscal, tal com consta en l’auto, és fruit de la documentació traslladada a Fiscalia per Compromís davant del temor de possibles il·lícits penals en la tramitació de la depuradora.

La denúncia de Compromís va provocar ja la dimissió de Santamaría com a diputat i alcalde, i el cessament de Martínez com a vicepresident de la corporació.

Justament dos dies abans que el ple del dijous de la Diputació Provincial done llum verda al projecte de la depuradora de Borriol, el fiscal instructor del cas de la depuradora de Borriol ha donat per tancades les diligències prèvies i ha sol·licitat al Fiscal En Cap de Castelló la formalització d’una querella contra l’ex vicepresident de la Diputació i encara diputat i alcalde del Vall d’Alba, Francisco Martínez Capdevila, els seus dos fills Andrea Martínez i Francisco Martínez, el seu soci empresarial Raul Babiloni Llidó, l’ex alcalde de Borriol i ex diputat provincial, Adelino Santamaría i de dos tècnics.

Segons consta en el decret del fiscal de les Diligències d’Investigació Penal 55/2014, “els fets relatats revisten, en principi i sense prejuí d’ulterior qualificació, els caràcters de delictes de prevaricació, tràfic d’influències, frau il·legal i negociacions prohibides, apareixent com a responsables Francisco Martínez Capdevgila, Adelino Santamaría, Andrea Martínez, Francisco Martínez, Raúl Babiloni, Ignacio Sanguesa i Luis García”, per això, el fiscal insta al Fiscal En Cap de la Fiscalia Provincial de Castelló a la interposició d’una querella contra els anteriorment citats “sense perjudici de la responsabilitat que siga exigible a altres persones de moment no determinades que pogueren haver participat en els fets”.

La decisió del fiscal, tal com consta en el decret, és fruit de la documentació aportada pel portaveu de Compromís en la Diputació a la Fiscalia després de les advertències del portaveu de Compromís a Borriol de l’elevat preu a què es pretenia adquirir els terrenys per a construir la depuradora.

Des de Compromís a Borriol es va advertir a més de la suposada vinculació mercantil del diputat responsable de la Depuradora, Francisco Martínez, amb els terrenys que s’anaven a adquirir. La dita denúncia, a més, va propiciar l’eixida de Martínez de la vicepresidència de la Diputació i va precipitar la marxa de la política del ja exalcalde de Borriol i exdiputat, Adelino Santamaría.

A més del cas de la depuradora, el fiscal, després de citar a declarar a gran nombre de funcionaris i de polítics, considera que “en el curs de la investigació s’ha revelat la vinculació de Francisco Martínez, també alcalde de la Vall d’Alba, amb tres empreses, Franvaltur, Gestintur i Prodever l’objectiu social de la qual està relacionat amb la construcció i promoció immobiliària que ostenten per aportació dels seus socis nombroses titularitats en el terme municipal de la Vall d’Alba, per la qual cosa sorgix l’evident sospita que algunes de les propietats de les societats puguen estar relacionades amb actuacions urbanístiques d’aquell Ajuntament.

És per això que als efectes d’investigar la possible actuació urbanística de les tres referides societats i del senyor Francisco Martínez Capdevila sobre els terrenys que apareixen en elles aportats i dels que són titulars, s’interessa es deduïsca testimoni dels corresponents particulars als efectes d’incoar Diligències d’Investitación Penal”.

En principi, estes noves Diligències d’Investigació Penal pretenen “esbrinar la possible comissió de delictes de tràfic d’influències, frau il·legal i negociacions prohibides a funcionaris i sense perjuí de l’ampliació del seu objecte en funció del resultat de la investigació”.

Davant d’estes noves circumstàncies, el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, ha manifestat que “espera que el president de la Diputació prenga de forma urgent decisions polítiques tant pel tema de la depuradora com de les noves diligències d’investigació sobre Martínez i les seues empreses”.