Bota al contingut principal

 

  • Ferri: “Gràcies a la figura del reintegrament per abast d’este tribunal, si són condemnats, els membres del Consell hauran de pagar de la seua butxaca el deute d’esta empresa que assumí l’administració valenciana”

El Fiscal En Cap del Tribunal de Comptes ha comunicat a Compromís que la denúncia presentada en setembre de l’any passat pels diputats Fran Ferri i Mónica Oltra per la compra de Valmor per part de la Generalitat Valenciana ha sigut remesa a la Secció d’Enjudiciament d’aquest tribunal i es troba pendent, si es considera procedent, del nomenament de Delegat Instructor.

Avança així el procediment judicial iniciat per Compromís per aconseguir què els membres del Consell paguen personalment els deutes de la Fórmula 1 que la Generalitat assumí amb la compra de Valmor, l’empresa que organitzava els Grans Premis que se celebraven a València.

Per a Ferri “si Fabra el que volia era comprar i salvar una empresa de gent propera al Partit Popular el que ha de fer és pagar-ho de la seua butxaca i no amb diners públics. Els governants del PP han d’aprendre a respectar la ciutadania que paga els seus impostos amb molt d’esforç. I la millor manera de que aprenguen és que tornen els diners que han malbaratat”.

Compromís trià la via del Tribunal de Comptes per denunciar el saqueig de les arques públiques que suposava la compra de Valmor perque aquest tribunal compta amb la figura del reintegrament per abast, mitjançant la qual, si s’acaba condemnant els membres del Consell, aquestos hauran de pagar personalment el perjudici econòmic que la compra d’aquesta empresa i l’assumpció dels seus deutes ha tingut per a les arques públiques.

Segons assenyala el portaveu adjunt de Compromís “la compra per part del Consell de l’empresa que s’encarregava d’organitzar el Gran Premi de Fórmula 1 de València s’aparta sens dubte de l’interès general dels valencians”.

Per a la coalició tot apunta a una utilització indeguda de fons públics per part del govern del PP, que va adoptar decisions arbitràries mitjançant un exercici abusiu de poder per beneficiar els propietaris de l’empresa Valmor Sport SL al marge de qualsevol consideració d’utilitat pública, incorrent així en responsabilitat comptable en assumir irregularment obligacions amb càrrega econòmica, generant un greu dany als fons públics.

L’informe de la Sindicatura de Comptes de 2011 afirma que el deute assumit per la Generalitat és d’almenys 23.870.000 d’euros, que és el que Valmor devia a l’empresa pública Circuit del Motor, però aquest organisme de fiscalització era incapaç de quantificar el deute total de Valmor que havia assumit l’administració autonòmica perquè el Consell no li aportava les dades completes que li demanava.

Ferri recorda també que en el contracte de compravenda de Valmor els propietaris de l’empresa privada quedaven exempts de tota responsabilitat civil i pagament del deute contret amb l’empresa pública Circuit del Motor, sense que hi haja cap justificació basada en l’interès general que emparara tal decisió.

El tracte de favor a aquesta empresa s’observa en tota la relació mercantil descrita per l’informe de la Sindicatura de Comptes, en la qual cada any l’empresa pública va assumint majors costos, com és el pagament del cànon de la Fórmula 1, i tasques d’organització de l’esdeveniment, que mai van ser compensades.

Segons Ferri “fruit d’aquestes decisions de gran dany als diners públics la celebració del Gran Premi d’Europa de la Fórmula 1 a València ha suposat un elevadíssim cost a l’administració que ha hipotecat pressupostos socials”.