Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha tornat a ser el portaveu de la trista realitat valenciana, una realitat en la qual els empresaris esperen des del passat 9 de juliol mantenir una reunió amb el ministre Cristóbal Montoro. La intervenció del titular d’Hisenda en la cambra baixa, per a defensar la reforma fiscal, ha servit per al parlamentari de Compromís per a enlletgir la marginació del ministre a la patronal valenciana i, al mateix temps, per a airejar el poc o nul pes polític d’Alberto Fabra a Madrid.

Baldoví ha començat la seua intervenció recordant que el conjunt de la ciutadania, “porta molt temps esperant una reforma fiscal, però els valencians en concret portem molt més temps esperant poder parlar de finançament just i d’inversions. Mentre algunes autonomies plantegen baixar impostos, els valencians no tenim ni per a pagar els serveis públics més bàsics. Fins a quan?”, segons ha expressat el diputat de Compromís.

Respecte a la reforma fiscal defensada pel Govern, Baldoví ha acusat a l’executiu de Rajoy de fer una reforma en la qual, “Hisenda no som tots, perquè el sistema fiscal espanyol és injust, totalment contrari al que vol la ciutadania, que demana una política fiscal progressiva i justa, com arreplega la Constitució. La reforma beneficia als qui més en tenen, perquè vivim governats per un govern per a les elits, dirigit per les elits i que llança un discurs d’engany prefabricat”.

Baldoví ha demanat claredat i concisió al govern, perquè explique sense embuts d’on pretén seguir retallant l’executiu per a equilibrar els comptes pel que es deixarà de recaptar. Segons el parlamentari de Compromís, “és evident que la recaptació ha de ser justa i progressiva, però a més ha de ser suficient per a finançar un model social que garantisca serveis públics de qualitat i igualtat d’oportunitats per a totes i tots”.

També el diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista ha afegit que la reforma real, “és aquella que aplique una política de tolerància zero amb els defraudadors i amb el frau fiscal, imposant mesures que posen fre a la impunitat dels evasors. Però això, evidentment, no li ho podem demanar a aquells que han impulsat una amnistia fiscal o que tenen als seus tresorers en la presó”.

Baldoví ha conclòs fent una crida al diàleg parlamentari i a la negociació, per a evitar que el corró del PP rebutge les esmenes a la totalitat a la reforma fiscal. Per al diputat de Compromís, “l’estat espanyol necessita una gran reforma fiscal que garantisca l’increment de la recaptació a través d’una major progressivitat, incrementant les càrregues impositives a les rendes més altes. El raonable seria aconseguir el consens social mitjançant un debat calmat, del que nasca un sistema tributari just, equitatiu, progressiu, que garantisca les polítiques socials que la gent està demandant en el carrer com a pilar fonamental de la igualtat”.