Bota al contingut principal

 

  • Oltra: “Si hi haguera decència en el PP els membres de la Mesa que han sigut condemnats per vulnerar drets fonamentals deixarien el seu càrrec”.

 

 

El  Tribunal Constitucional (TC) ha emés una sentència contra la Mesa de Les Corts i ha atorgat empara a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, per la vulneració de drets fonamentals que va suposar la negativa de la Mesa, amb majoria del Partit Popular, a tramitar una Proposició No de Llei en què la coalició plantejava al Consell instar al govern central a promoure la condemna de la sublevació militar del 18 de juliol de 1936 així com de la subsegüent dictadura franquista.

 

Concretament la Sala Segona del TC reconeix que la Mesa vulnerà l’article 23.2 de la Constitució, el dret a la participació política en condicions d’igualtat de la diputada Oltra, declara nul·la la inadmissió de la iniciativa parlamentària i obliga a la seua tramitació.

 

Els fets es remunten al 7 de febrer de 2012 quan la Mesa de Les Corts, amb els vots dels representants del PP, decidí no admetre a tràmit esta proposició de Compromís “per considerar que es tracta d’un tema de caràcter general que és competència del govern d’Espanya i no de la Generalitat”. Després d’exhaurir la via dels recursos davant la Mesa sense que este òrgan reconsiderara la seua decisió, Compromís presentà recurs d’empara davant el Constitucional l’1 de juny de 2012 adduint la vulneració dels drets fonamentals dels diputats que suposava esta no tramitació.

 

Esta proposició de Compromís bloquejada pel PP també instava a què les restes del dictador Francisco Franco, dipositades en el “Valle de los Caidos”, foren exhumades i entregades a la seua família, que “El Valle de los Caidos” es converteisca en un espai laic i que es transforme en un museu de la història recent de l’Estat Espanyol i a què es facen les modificacions necessàries en la Llei 52/2007 per a què queden anul·lades les sentències dictades en processos penals de tribunals franquistes, a presos republicans i demòcrates.

 

Per a Oltra “novament la justícia posa en evidència als membres del PP que en la Mesa de Les Corts exerceixen un abús de poder i contravenen allò que diu la Constitució. El que no pot ser és que el PP s’erigisca en defensor de la Constitució quan sistemàticament està incomplint allò que marca i els jutges els han de posar en el seu lloc”.

 

“Ara el que hauria de passar, si hi haguera decència en el PP, és que els membres de la Mesa de Les Corts que han sigut condemnats per vulnerar drets fonamentals, els més importants que hi ha en la nostra legislació, deixen el seu càrrec, perquè no pot ser que persones condemnades per no complir amb la Constitució seguisquen al front de les institucions”.

 

 

Compromís ja ha aconseguit, amb esta, sis sentències del Tribunal Constitucional contra la Mesa de les Corts, dominada pel PP, per la vulneració dels drets fonamentals dels diputats que suposa la no tramitació d’iniciatives parlamentàries de manera arbitrària.