Bota al contingut principal

 

• Oltra: “La caixa fixa de la Generalitat són les ‘targetes black’ del govern del PP”

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictaminat en una sentència que la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública ha de facilitar a Compromís les factures i justificants de despeses fetes a càrrec de la caixa fixa de la Generalitat des de l’any 2006.

El tribunal considera que eixa denegació és contrària a la Constitució i declara que la Generalitat està obligada a facilitar la informació en els termes sol·licitats, al mateix temps que li imposa les costes del procés.

La sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJCV explica que la portaveu adjunta de la coalició, Mònica Oltra, va presentar un recurs contra la denegació per part del Consell, el juliol de 2013, de les factures i justificants de despeses realitzades a càrrec de partides de caixa fixa de la Generalitat des de 2006.

La Generalitat sostenia que la seua resposta no havia sigut negativa, sinó que demanava que es concretara la naturalesa de la despesa que es requeria i el seu àmbit temporal, i considerava que pel volum i la dispersió de les factures faria falta “un treball i nombre de persones que suposaria un desistiment de funcions i que repercutiria en el funcionament normal dels serveis”.

En aquesta mateixa línia, el ministeri fiscal considerava que no s’ha produït una vulneració de drets fonamentals pel que entenia que havia de desestimar-se la demanda per ser ajustada a dret la resposta del Consell sol·licitant “concreció” quant a les factures i per tractar-se d’una petició “ambigua i difusa”.

No obstant açò, el TSJCV assenyala que el “ingent” nombre de factures sol·licitades per la diputada de Compormís “consten registrades en els sistemes informàtics” del Consell, la qual cosa implica “la possibilitat de suport informàtic” per a facilitar aquests documents, sense necessitat “d’un gran nombre de funcionaris durant un gran nombre d’hores dedicats a açò”.

Així mateix, afegeix que el fet d’estar registrades informàticament i abastar la petició a totes les factures corresponents al període de temps assenyalat i de totes les Conselleries “fa innecessària labor de selecció alguna, simplificant la cerca”.

El TSJCV assenyala que la resposta de la Generalitat “no és sinó una negativa encoberta”, i afirma que, encara que és “legítim l’argument de la dificultat que esgrimeix, és a la mateixa a qui correspon proposar solucions a aquesta dificultat”.

Oltra, en declaracions als mitjans de comunicació ha assegurat que aquesta sentència suposa “un triomf de la democràcia, del treball, de la perseverança durant anys d’un grup com Compromís que va apostar per atacar les causa de la corrupció”, que considera que són “l’opacitat i la falta de transparència”.

La parlamentària de Compromís ha manifestat que la caixa fixa és un “calaix de sastre, incontrolat i incontrolable”, on s’han carregat “compres en supermercats del menjar d’alts càrrecs, la nyora del president, l’olla, les flors”, pagades amb els diners dels contribuents. Al seu judici, la caixa fixa són “les ‘targetes black'” de la Generalitat.