Bota al contingut principal

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha emès una sentència que obliga el Consell a facilitar a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, còpia de la documentació que justifica els mèrits en base als quals el President Fabra nomenà el passat 31 de gener Federico Fernández Roldán com a conseller del Consell Jurídic Consultiu (CJC).

 

El President del CJC, Vicente Garrido, va destituir en desembre de 2013 a Federico Fernández Roldán com a secretari general del CJC perquè, segons transcendí públicament, no realitzava la seua feina i utilitzava el seu despatx en este organisme per a atendre la seua activitat empresarial. Dos mesos després d’este cessament el govern d’Alberto Fabra nomenà conseller del CJC a Fernández Roldán.

 

Davant la incongruència d’este nomenament Oltra reclamà al Consell la documentació que justificava els mèrits d’esta persona per a ser membre del CJC. Segons Compromís el nomenament de Fernández Roldán suposà un incompliment de la normativa que regula el CJC, ja que esta estableix que els seus consellers han de ser professionals i científics que s’hagen distingit en el camp del Dret amb més de deu anys d’exercici professional, o siguen juristes de reconegut prestigi i amb experiència en assumptes d’Estat o autonòmics. “A Fernández Roldán no se li coneix vessant jurídica rellevant, només que quan era secretari del CJC no realitzava el seu treball i es centrava en atendre els seus negocis particulars, per això el Consell es va negar a facilitar-nos la documentació que justifica els seus mèrits, cosa a què ara els obliga el TSJ”, ha assenyalat Oltra.

 

“A més –ha afegit la parlamentària de Compromís- existeix un règim d’incompatibilitats dels consellers de CJC que hauria d’impossibilitar a Fernández Roldán, després de ser nomenat conseller del CJC, a continuar al capdavant dels seus negocis, com la SICAV de la qual és president. No ens creguem que ara haja deixat de banda les seues empreses per a centrar-se en el CJC”.

 

“Òbviament darrere d’este nomenament hi ha hagut interessos que tenen a vore únicament amb les disputes internes del Partit Popular, perquè no té cap justificació que Alberto Fabra promocionara en el CJC a una persona que ja se sap que l’únic que l’interessa són els seus negocis i va ser destituït per eixe motiu. Estem davant d’una sentència important perquè obliga a la justificació dels mèrits per a formar part del CJC, un òrgan que els partits majoritaris utilitzen per a col·locar els seus afins que es queden despenjats de la primera línia política, cosa que resta credibilitat a este ens consultiu”, ha assegurat Oltra.

 

El Consell al·legà davant el TSJ que té potestat per designar qui vullga com a conseller del CJC, cosa que el Tribunal considera que no és l’objecte del contenciós i, en qualsevol cas, no eximeix l’executiu valencià d’entregar a la diputada de Compromís la documentació sol·licitada sobre la justificació dels mèrits de Fernández Roldán per a ser conseller del CJC.

 

Esta sentència és la número 13 que Compromís guanya en el TSJ per la vulneració de drets fonamentals dels seus diputats que suposa la negativa del govern del PP a facilitar la documentació sol·licitada. En esta ocasió el Consell també ha estat condemnat a pagar les costes del procés.