Bota al contingut principal

La portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha explicat hui que “entenem que la Llei del Palmerar, que prompte complirà trenta anys, necessita d’una reforma que la faça més operativa i permeta que es convertisca en un instrument realment útil per a la protecció del nostre palmerar”.

 

Mollà ha assenyalat que “en este període de temps, la normativa, tot i la seua importància, s’ha revelat poc operativa a l’hora de protegir el palmerar i ha quedat obsoleta, ja s’ha d’ampliar la protecció a la cultura d’oasi associada al palmerar”.

 

En este sentit, la portaveu i diputada autonòmica ha destacat que “si Compromís forma part dels pròxims governs local i autonòmic, portarem en marxa una reforma de la llei per a que puga complir millor el seu objectiu de vetllar per la bona salut i la bona gestió del palmerar, dotant-la d’instruments legals operatius de cara a la lluita contra les plagues, la gestió, la protecció urbanística, la gestió i l’ús del palmerar amb finalitats agrícoles, turístiques, recreatives i altres”.

 

“Esta llei volem que siga també una llei integral que done protecció a tots els elements que conformen els horts de palmeres i els seues elements físics com els sistemes d’abancalament, les xarxes de rec, els camins, les tanques, edificacions típiques, els conreus associats al palmerar i els oficis que permeten la seua gestió tradicional”, ha assenyalat.

 

Molla ha recordat que “només d’esta manera podem donar protecció a tots aquells valors reconeguts per la UNESCO amb la distinció del Patrimoni de la Humanitat i es fomentarà que el Palmerar siga un element viu i útil al poble d’Elx, en lloc del monument estàtic o museístic que és en l’actualitat”. 

 

Per a la portaveu local, “el paper de les administracions és fonamental en la defensa del nostre Palmerar i, per tant, entenem que és necessari donar un gir a la situació i fer que els pròxims governs local i autonòmic facen una aposta decidida per la seua conservació”.