Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts una bateria d’iniciatives parlamentàries per intentar aclarir els extrems que denunciaven fa uns dies Acció Ecologista Agró i la plataforma de defensa dels boscos Bosc Viu sobre una sèrie d’irregularitats en les ajudes concedides pel Consell, amb fons europeus i estatals, per a l’extracció de biomassa forestal.

Segons el portaveu adjunt del grup Compromís, Juan Ponce, “tot apunta que s’han concedit de manera arbitrària ajudes a unes poques empreses per a l’extracció de biomassa forestal residual entre els anys 2009 i 2011. A més no s’ha produït un veritable control de l’administració sobre l’extracció de la biomassa, produint autèntiques destrosses en els nostres boscos. Així mateix aquesta biomassa extreta en les nostres muntanyes s’ha arribat a exportar, el que és un autèntic despropòsit perquè perd la seva característica d’energia renovable”.

Així mateix Compromís denuncia que el 2013 aquestes ajudes s’han concedit per a l’extracció de vegetació viva, el que va en contra del programa europeu del qual provenen els fons, que indica expressament que només es permet l’extracció de biomassa forestal residual. Aquesta situació ha causat greus danys als nostres boscos i al sòl forestal.

“A tot açò cal afegir el malmès estat dels nostres boscos fruit de l’abandonament de l’administració valenciana, dels greus incendis que patírem el 2012 i sobretot de l’extracció massiva de fusta cremada que va causar greus danys al sòl forestal i que va a hipotecar la regeneració de les nostres muntanyes”.

“Des de Compromís -ha afegit Ponce- volem que el govern d’Alberto Fabra explique quins criteris s’han seguit per concedir aquestes subvencions, els controls que s’han portat i que justifique per quin motiu s’ha permès l’extracció de biomassa no residual”.