Bota al contingut principal

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha realitzat una valoració de l’arxiu de la denúncia de Compromís contra els membres del Consell per possible prevaricació i malversació per pressupostar per al 2015 una sèrie de previsions d’ingressos sense cobertura legal.

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, considera que és una bona notícia que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) determine els límits del Consell a l’hora de pressupostar i que pot fer-ho en contra del que diu l’Autoritat independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), l’autoritat que vigila el dèficit.

Segons la diputada, “s’ha complit l’objectiu d’aquesta denúncia perquè volíem que el tribunal determinara els límits a l’hora de pressupostar i si els dictàmens de la AIReF són vinculant fins al punt que tenen conseqüències penals”.

“D’ací a un any farem uns pressupostos per rescatar persones i si el tribunal ha dit ara que es pot pressupostar sense complir el dèficit també es podrà d’ací a un any, quan des d’un govern del canvi s’hagen de fer uns pressupostos amb inversions fortíssimes per garantir els drets a la vida digna, a la sanitat, a l’educació, a l’habitatge i a la justícia “.

Oltra ha insistit que era molt important que el màxim òrgan judicial valencià deixara clara “la línia del que es pot fer i el que no, i ara ja se sap que es pot pressupostar sense establir la lluita contra el dèficit com una obligació bíblica , sinó sempre que es complisquen els drets de les persones “.

En aquest sentit, ha incidit que “s’ha de distingir entre el que és el compliment del dèficit del que és pressupostar de manera falsa. El tribunal ve a dir que pot ser, en tot cas, una nul·litat administrativa, per la qual cosa, il·legal és, això està clar, el que passa és que no té rellevància penal “.

La denúncia també ha servit perquè se sàpiga que es pressuposta “mentint als ciutadans sobre els possibles ingressos, fins al punt que el conseller va haver de fer marxa enrere. La denúncia ha complit el seu objectiu en el sentit que el Consell va rectificar i que el tribunal marque les línies de què es pot fer i què no “, ha assegurat Oltra.