Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va preguntar el passat mes de novembre al Govern sobre la possibilitat d’introduir el vot en Braille para persones invidents, una reivindicació que ve fent aquest col•lectiu des de fa dècades i que només pot exercir el vot accessible en les eleccions generals, autonòmiques i europees.

La resposta rebuda per Baldoví, datada el passat 28 de gener, és llarga i ambigua i ve a dir que el Govern, responsable a decidir si es fan paperetes de candidatures locals en Braille, “no ho pot fer, és inviable per la gran quantitat de candidatures”, segons resumeix Baldoví la contestació governamental. Però el diputat de Compromís postil•la que l’executiu de Rajoy, “s’ha oblidat d’una fórmula eficaç, ràpida i més econòmica per a poder introduir el vot accessible i privat en les eleccions per a les persones invidents o amb diferents problemes de visió i és el vot electrònic. Ens han donat una resposta molt llarga, molt d’Aranzadi, arreplegant moltes lleis i articles, però ens demostren que segueixen vivint en el segle XIX i que no saben ni són capaços d’adaptar-se a les noves tecnologies del segle XXI per a fer la democràcia realment accessible a tota la ciutadania”.

De fet, i després de la resposta del Govern, Baldoví ha anunciat que presentarà una Proposició No de Llei en la cambra baixa perquè s’engegue, amb caràcter d’urgència, la implantació del vot electrònic, “para persones invidents, per a garantir el seu total i lliure accés als processos democràtics. El vot electrònic sí que és viable, més que fer paperetes i a més, a la llarga, es redueix el cost econòmic i el cost mediambiental de la impressió de paperetes”.