Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha tornat a posar cara, noms i cognoms als damnificats i perjudicats “pel silenci còmplice i el servilisme dels parlamentaris valencians del PP, molt bel·ligerants en els escons o amb les seues carteres de consellers l’any 2011 per a reivindicar el pagament del Fons de Competitivitat fins i tot en els tribunals i ara, molt callats, molt deslleials al seu poble, votant en contra dels ciutadans, situant als valencians i valencianes en el furgó de cua del finançament i condemnant-nos a ser més pobres i a tindre pitjors serveis”.

En la seua argumentació, defensada des de la tribuna de la cambra baixa, el diputat de Compromís ha fet al·lusió a una veïna de la seua localitat, Sueca, qui té una discapacitat d’un 79% i a qui la Generalitat Valenciana li ha rebaixat l’ajuda mensual per la seua dependència de 350 euros a 20 euros. Baldoví ha recordat que els diners del Fons de Competitivitat, els que no vol avançar ara el govern de Rajoy, “no són uns diners que pertanyen a un o a un altre govern, són uns diners que pertanyen a tots els valencians i valencianes i eixos diners significaria tindre més mestres, més metges o més ajudes als dependents”.

El Fons que ara no es cobrarà suposa “1.057 milions d’euros que es perden pel camí, encara que el govern valencià per a maquillar els seus comptes sí que els ha inclòs en els Pressupostos de la Generalitat de 2015, tot i saber que no els rebrà. Són molts diners, calculen quantes Lídies –nom de la veïna de Sueca a la qual ha fet al·lusió en la seua intervenció- es podrien atendre i tractar amb dignitat si els valencians tinguérem un finançament digne i no un espoli fiscal i una confiscació dels nostres béns, com està passant ara”, ha etzibat Baldoví des de la tribuna d’oradors.

“Els valencians i valencianes estem més que acostumats al fet que els governs autonòmics se senten més o menys reivindicatius en funció de qui governa a Madrid, o de la proximitat d’una contesa electoral. Els nostres interessos econòmic financers estan així sotmesos a interessos partidistes o teatres preelectorals. Mentre eixes escenes se succeeixen, el temps passa i seguim patint un sistema que més que de finançament seria de confiscació. I tots eixos diners quedaran com a deute, incrementant el dèficit i dificultant al govern que nasca de les urnes el 24 de maig la seua tasca”, ha assenyalat en la seua intervenció el diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista.

Baldoví ha pregunta en el ple quina funció tenen les normes de Montoro pel que fa al control del dèficit o si qualsevol govern pot inventar-se els ingressos en els pressupostos i rebre només un toc d’atenció, com li ha passat al govern valencià. És més, el diputat de Compromís ha preguntat si el govern central haguera recorregut els pressupostos de la Generalitat d’haver-los fet un executiu de diferent signe polític. Al fil d’eixes declaracions, el parlamentari de la coalició ha recordat que Compromís “sí que ho va fer amb l’objectiu que es pronunciara un tribunal sobre la legalitat penal d’incloure ingressos ficticis en un pressupost. No volíem ser còmplices dels seus enganys”.