Bota al contingut principal

La coalició Compromís ha criticat l’augment de les tarifes dels trens de rodalies efectuat la setmana passada per Renfe. Aquest augment no només ha suposat l’increment del preu del bitllet senzill, sinó que ha estat acompanyat de l’eliminació del descompte que s’aplicava als bitllets d’anada i tornada, el que suposa l’augment del preu en 40% en aquest tipus de trajecte.

Segons ha assenyalat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “el transport públic compleix una funció social fonamental, no tota la població té o pot permetre’s l’ús de vehicles privats, per tant és una vergonya que s’incrementen tan brutalment els preus i més en aquesta etapa en què els salaris dels valencians i valències han perdut capacitat adquisitiva de manera molt important”.

Des de Compromís es denuncia que amb els governs del PP tant a nivell central com autonòmic s’ha produït una deliberada degradació dels serveis públics, inclosos els de transport, amb un clar objectiu: afavorir, en alguns casos, els més rendibles, la seua futura privatització, en detriment de l’objectiu social i les necessitats dels usuaris, que, en el cas del transport, és la majoria de la població, i, en especial, els persones que tenen menys recursos.

Segons Ponce “a aquest augment de tarifes s’uneix el mal estat de la infraestructura ferroviària al territori valencià i la manca de freqüències perquè el transport es realitze en condicions, com és el cas de les rodalies de Renfe que redueixen les freqüències fins a un 50% els caps de setmana”.

L’obligació de les administracions públiques és fomentar el transport públic, el preu té un component social: ha de ser tal que pemeta el dret a la mobilitat.

La contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle per part del trànsit per carretera, és en el Territori Valencià molt superior a la mitjana estatal, més d’un 30%. És una dada objectiva que posa de manifest la nul·la aposta per la mobilitat sostenible i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels governs valencians durant aquestes dècades. Som un dels territoris on el transport per carretera contribueix més a les emissions de gasos d’efecte hivernacle; on són més grans els nivells de contaminació derivats de l’ús de vehicles privats a motor. “No és d’estranyar veient com es desincentiva l’ús del transport públic”, ha conclòs Ponce.