Bota al contingut principal

L’Escola de Formació Èlia Serrano d’Iniciativa del Poble Valencià, partit que forma part de la coalició Compromís, ha celebrat hui al Centre Octubre de València una jornada de reflexió i anàlisi sobre les pròximes eleccions autonòmiques i municipals.

La jornada ha començat amb les ponències de la coportaveu d’Iniciativa-PV i diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, del diputat autonòmic de la Chunta Aragonesista, Juan Campos, i del regidor d’Iniciativa per Catalunya-Verds de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà.

En la seua intervenció Mollà ha destacat que “en Compromís no tenim cap por davant el panorama multipartidista que s’acosta, més bé al contrari trobem que serà un canvi de panorama polític engrescador que acabarà amb els nefastos governs monocolors que hem patit per a deixar pas a un govern de pluralitat. Un executiu que haurà de sustentar la seua acció de govern en la confiança, el diàleg i el consens. Compromís som exemple de com gestionar bé eixa pluralitat, som garantia d’enteniment i treball en comú entre distintes sensibilitats, ho hem demostrat ja en la nostra coalició i podem aportar eixa experiència al nou govern”.

Mollà ha assenyalat també que “esta jornada de l’Escola de Formació amb altres partits ens serveix per entendre que la nostra política no té fronteres i que distints territoris patim problemàtiques comunes”. La parlamentària també ha avançat que l’elaboració del programa electoral de Compromís per a les pròximes eleccions autonòmiques es troba ja en la seua fase final. En ell destacaran mesures per afrontar l’emergència social que patim, “al País Valencià la pobresa infantil és del 36%, s’estan produint situacions límits de persones que no tenen recursos i hem de tindre clar que ací ho eixim tots endavant o no estarem eixint realment, és una qüestió de ciutadania, de què les persones no estiguen excloses dels seus drets”.

L’altre eix del programa de Compromís serà aportar mesures per superar la situació d’emergència democràtica en què ens ha sumit la corrupció dels governs del PP, “la corrupció està vinculada a la pobresa, en el nostre territori la desconfiança en l’àmbit polític s’ha convertit en desconfiança a nivell econòmic, la corrupció ha deteriorat les nostres condicions de vida.”

Mollà també ha assegurat que “hem de resoldre urgentment el tema del finançament autonòmic, el que ara està vigent és injust i il·legal, no hem tingut cap govern de la Generalitat que reclamara el que ens pertoca, entre altres qüestions perquè sempre han sigut govern de partits sucursalistes. Ara hi ha unanimitat en el conjunt del País en la denúncia de l’infrafinançament i el nou govern ha d’aprofitar-ho per reclamar amb força i contundència un finançament just, el pagament del deute històric i les inversions territorialitzades que ens pertoquen”.

Juan Campos, diputat autonòmic de la Chunta Aragonesista ha centrat la seua intervenció en desgranar les prioriatats de la campanya a nivell autonòmic que està a punt de començar i que es centrarà en la necessitat de potenciar servicis socials per combatre greu problema pobresa, aportar mesures contra la falta d’ocupació, reformes per a un nou impuls democràtic i d’empoderament de la ciutadania i posar fre a la greu despoblació que sofreix Aragó.

Per la seua banda Ricard Gomà, regidor a Barcelona d’ICV ha parlat de la campanya que han iniciat per repensar el municipalisme per al canvi d’època i ha explicat l’experiència de la candidatura de confluència Barcelona en Comú en què participa Iniciativa. Gomà ha assenyalat que l’objectiu del nou municipalisme ha de ser aconseguir ciutats i pobles més humans, més justes, mes habitables i mes democràtics, així com instaurar nous models econòmics que aposten per l’economia verda, social i cooperativa.

La jornada de formació ha continuat amb un debat sobre experiències a nivell municipals tant des dels ajuntaments com des d’organitzacions socials i ciutadanes, en què han participat entre altres Joan Ribó, Manuel Alcaraz, Maria Pilar Soriano, José Manuel Penalba, Graciela Ferrer i Paco Garcia Latorre.

Esta vesprada continuaran les jornades amb tallers específics de formació per a candidats i candidates sobre diferents aspectes a tindre en compte en el desenvolupament de la campanya electoral.