Bota al contingut principal

La prevenció i extinció dels incendis forestals, així com l’existència de brigades d’emergència estables, preparades i públiques, ha sigut i és una de les prioritats de Compromís. Recentment, representants dels sindicats que defensen els drets d’estos brigadistes –CCOO, SPPLB- com també de l’Associació Nacional de Bombers Forestals, han mantingut una trobada amb representants de la coalició, entre els quals es trobaven el portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, el diputat Juan Ponce i l’eurodiputat Jordi Sebastià.

Els representants de les brigades d’emergència van exposar, entre altres qüestions, la importància de millorar la coordinació i la gestió d’estos serveis, a més de denunciar que la privatització del sector efectuada pel PP només ha servit per a donar beneficis a empreses privades però no per a millorar el servei, punts en els quals van coincidir plenament els parlamentaris de Compromís presents en la reunió.

De la trobada, el portaveu de Compromís, Enric Morera, va destacar la importància del treball dels brigadistes en les emergències, “una importància que no es té en compte per part de les administracions, encara que és un dels treballs més perillosos que existeixen i amb una alta sinistralitat laboral. Saben que poden comptar amb nosaltres i que anem a treballar per a millorar les seues condicions laborals, unes condicions que al final repercuteixen en el benestar de tota la ciutadania. Respecte la coordinació, coincidim amb els representants dels treballadors que existeix un buit competencial molt important, que les diputacions no han de tindre competències i tot ha de ser autonòmic”.

També, en la reunió es va parlar de la Llei d’Emergències aprovada en el parlament valencià però de la qual no s’ha desenvolupat encara el reglament per a les brigades. Segons ha explicat Morera, “també coincidim amb els sindicats que és necessari que es desenvolupe eixe reglament i que es cree una borsa d’ocupació pública per a les brigades d’emergència”.

Segons ha comentat el diputat verd de la coalició, Juan Ponce, “des de Compromís, després de diverses reunions amb representants dels diversos col•lectius que participen en la prevenció, l’extinció dels incendis forestals, i sempre amb l’objectiu de millorar l’eficàcia, la coordinació i de disminuir els riscos associats a estos treballs, ens comprometem a prendre totes les mesures necessàries per a realitzar una gestió pública d’estos treballs. Només d’esta forma, acabarem amb l’opacitat que hi ha dins d’eixes empreses, aconseguirem estalvis associats en eliminar a determinats endollats que estan ací presents i no realitzen el treball que toca. Amb l’estalvi subsegüent, aconseguirem contractar durant tot l’any als brigadistes, ja que els seus treballs no poden ser temporals, han de ser al llarg de tot l’any. Estes són iniciatives que hem presentat també aquesta legislatura en les Corts Valencianes però que no ha prosperat pel corró parlamentari aplicat pel PP”.

Des de Compromís han reconegut que coincideixen plenament amb els treballadors del sector, que consideren que és imprescindible un canvi en el model de gestió de les brigades, que han de ser totalment públiques perquè només d’eixa manera, “es van a optimitzar recursos i es va a donar un bon servei durant tot l’any. És necessari canviar el model, cal treballar per un model integral de gestió, ja que l’extinció és la part final de tot el procés”, ha recordat Ponce.

En la trobada, també estava l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, qui preguntarà pels diners cobrats per la Generalitat d’Europa per a fer tres nous parcs i aplicar la ràtio d’1 bomber cada 1.000 ciutadans, cosa que no s’ha efectuat.